Разумков закликає США продовжувати санкції для блокування запуску Nord Stream 2

09:54, 22.07.2021
Разумков закликає США продовжувати санкції для блокування запуску Nord Stream 2

«Північний потік-2» - загроза нацбезпеки для України

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков закликав Конгрес США утримуватися від затвердження будь-яких угод, які загрожуватимуть енергетичній безпеці Європи та становитимуть загрозу національним інтересам України та Сполученим Штатам Америки.

 

Як інформує УМ, про це 22 липня йдеться у відкритому листі Разумкова спікеру Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосіопублікованому .передає Укрінформ з посиланням на сайті ВРУ.

 

«Висловлюю глибоку стурбованість щодо триваючого будівництва та можливого введення в експлуатацію газопроводу «Північний потік-2», який Росія використовує як інструмент гібридної війни. Цей проєкт несе пряму загрозу енергетичній безпеці не лише України, а й усієї Європи», - заявив, зокрема, спікер.

 

Разумков зазначив, що Nord Stream 2 є насамперед геополітичним проєктом, що має на меті сформувати енергетичну залежність країн Європи від газової монополії Російської Федерації. Він значно звужує шляхи диверсифікації поставок енергії європейським споживачам.

 

Nord Stream 2 іде врозріз з вимогами Третього енергетичного пакета Європейського Союзу та посилює можливості для Росії зловживати своїм домінуючим становищем на європейському енергетичному ринку», - наголосив спікер парламенту.

 

За його словами, Nord Stream 2 слід розглядати як частину агресивної політики, яку Росія розгортає не лише проти України, а й проти всього західного світу. «Добудова та введення в експлуатацію цього проєкту зробить можливим подальше нарощування Росією агресії проти України та потенційно проти інших європейських держав», - зазначив він.

 

Разумков висловив вдячність Конгресу США за постійну підтримку України у протистоянні загрозам з боку Росії та запроваджені раніше санкції, які не дали змогу послабити енергетичну безпеку України.

 

Він також закликав Конгрес США послідовно продовжувати політику санкцій, які б не допустили добудову та введення в експлуатацію газопроводу Nord Stream 2 та, у випадку необхідності, розглянути можливість введення додаткових посилених санкцій проти юридичних та фізичних осіб, залучених до будівництва Nord Stream 2.

 

Нагадаємо, що в американських ЗМІ з’явилася інформація про досягнення між адміністрацією Джо Байдена та урядом Ангели Меркель угоди щодо Nord Stream 2, яка дозволяє добудову газопроводу в обмін на гарантії безпеки Європи.

 

Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд заявила, що за новою угодою між Вашингтоном і Берліном, Німеччина бере на себе зобов’язання ініціювати санкції проти Росії в разі нової агресії проти України.