Росія випробує нову гіперзвукову ракету «Циркон»

10:55, 18.07.2021
Росія випробує нову гіперзвукову ракету «Циркон»

Росія заявляла про успішне випробування гіперзвукової ракети "Циркон" рік тому. (Фото ТАСС)

Російське військове керівництво планує провести державні випробування нової російської гіперзвукової ракети «Циркон» з надводного носія вже наступного місяця, у  серпні.

 

Як інформує Україна молода, про це пише ТАСС з посиланням на співрозмовників в оборонно-промисловому комплексі РФ в неділю.

 

Зазначається, що перший пуск "Циркону" в рамках державних випробувань з фрегата "Адмірал Флоту Радянського Союзу Горшков" Північного флоту планується виконати у першій половині серпня.

 

У другій половині серпня розпочнуться льотно-конструкторські випробування "Циркону" з атомного підводного човна "Северодвинськ".

 

Зауважимо, що раніше планувалося почати державні випробування в травні-червні, але їх перенесли на серпень.

 

Як зазначило джерело, "Северодвинськ" виконуватиме перший випробувальний пуск "Циркону" з надводного положення, але в обох випадках передбачається вразити надводні цілі.

 

Всього в рамках держвипробувань "Циркону" з "Адмірала Горшкова" хочуть виконати чотири пуски.

 

Першим штатним носієм "Циркону" повинен стати фрегат проєкту 22350 "Адмірал Головко".

 

Нагадаємо, восени 2020 року Росія заявляла про успішне випробування гіперзвукової ракети "Циркон", яка вразила ціль у морі за 450 км, досягнувши 8 швидкостей звуку.

 

Про плани РФ створити корабельний комплекс "Циркон" з гіперзвуковою ракетою заявляв в лютому 2011 року тодішній заступник міністра оборони Володимир Поповкін. Льотні випробування ракети, за даними ЗМІ, почалися ще в 2015 році.

 

Путін у посланні Федеральним зборам у лютому 2019 року говорив, що ракета "Циркон" здатна вражати як надводні, так і наземні цілі на відстані понад 1 тисячу км.

 

Як повідомляла «УМ», НАТО вивчає можливість посилення доступу України до засобів спостереження за ситуацією в Чорному морі.