Ситуація у Чорному морі: НАТО планує надати Україні доступ до спостереження

09:09, 18.07.2021
Ситуація у Чорному морі: НАТО планує надати Україні доступ до спостереження

НАТО нарощуватиме підтримку України, і це включатиме оперативні та політичні зусилля в регіоні Чорного моря. (Фото НАТО)

Союзники по Північноатлантичному альянсу продовжать нарощування власної присутності у регіоні Чорного моря, оскільки усвідомлюють його стратегічну важливість.

 

Тому НАТО й надалі надаватиме допомогу у розвитку військово-морських спроможностей України.

 

Як інформує Україна молода з посиланням на Укрінформ, про це заявив заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій Гордон Скіп Дейвіс в Одесі.

 

Під час дискусії, що відбулася в рамках безпекового форуму навколо реформ оборонної промисловості України, пан Дейвіс розповів, що в Альянсі вивчають можливість посилення доступу України до засобів спостереження за ситуацією в Чорному морі.

 

«Під час брюссельського саміту минулого місяця лідери НАТО підтвердили, що НАТО нарощуватиме підтримку України, і це включатиме оперативні та політичні зусилля в регіоні Чорного моря.

 

За запитом України ми вивчаємо можливості для посилення її доступу до засобів спостереження та обізнаності із ситуацією на морі», - наголосив заступник помічника генсека НАТО.

 

За його словами, у національному вимірі НАТО враховує потреби Збройних сил України.

 

«Ми отримали запит від міністра закордонних справ Кулеби та прийняли його до уваги. За первинною оцінкою, робочі групи НАТО мають багато можливостей, щоб відповісти на ці специфічні потреби у сфері озброєння та розвитку спроможностей. Де факто ми вже працюємо над ними», - додав він.

 

Пан Дейвіс акцентував, що регіон Чорного моря є стратегічно важливим для союзників та для партнерів НАТО, адже три прибережні країни є союзниками Альянсу, а всі інші країни, за винятком однієї (Росії – Ред.), є партнерами і мають програми партнерства з НАТО.

 

Він нагадав, що під час Брюссельського саміту у червні цього року лідери НАТО підтвердили непохитну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України і Грузії, засудили агресію та політику залякування з боку Росії, продовження російського військового нарощування в анексованому Криму та в усьому регіоні Чорного моря, закликали Росію припинити практику обмеження доступу до українських чорноморських портів.

 

Дейвіс зауважив, що 2014 рік, коли відбулася агресія Росії проти України та незаконна анексія Криму, став рубіжним пунктом, після якого Альянс значно збільшив власну присутність у Чорному морі.

 

Він нагадав, шо Постійні військово-морські групи НАТО проходять регулярні тренування разом з українськими та грузинськими бойовими кораблями та вже довели здатність працювати разом з ними в Чорноморському регіоні. Одним з прикладів такої успішної співпраці стали нещодавні навчання «Сі Бриз-2021».

 

Представник Альянсу окремо наголосив на тому, що військово-морська присутність НАТО в Чорному морі здійснюється із ретельним дотриманням всіх норм міжнародного права, спрямована на підтримання регіональної стабільності. Порядок денний розвитку "НАТО 2030" передбачає подальше зміцнення спільної політики стримування й оборони, в тому числі – у Чорноморському регіоні.

 

Безпековий форум з ефективності оборонної промисловості України відбувся в Одесі 16-17 липня цього року за підтримки НАТО, Німецького фонду Маршалла, Фонду Ганса Зайделя, за сприяння Одеської облдержадміністрації і державного університету «Одеська політехніка».