Музей Заньковецької покаже гумореску Кобилянської

15:33, 18.06.2021
Музей Заньковецької покаже гумореску Кобилянської

Одвічна тема: Він і Вона

Уже більше, ніж півроку столичний Музей Марії Заньковецької, окрім звичних оглядових екскурсій, що знайомлять з життям і творчістю першої народної артистки, систематично проводить цікаві події.

 

У невеличкій, але дуже затишній виставковій залі, що розташована на першому поверсі історичного будинку, проходять лекції та майстер-класи, творчі зустрічі та музично-літературні вечори, художні виставки і читання п’єс, вистави і концерти.

 

Зокрема, до кінця червня можна відвідати три абсолютно різні заходи.

 

У цю суботу, 19 червня, заньківчани запрошують на читання п’єси «Голоси в голові» (жанр – радіодрама), автором якої є драматургиня і журналістка з Одеси – Оксана Маслова.

 

Режисеркою заходу є Анна Турло, текст читатимуть актори Київського Малого театру і «Золотих воріт»: Юрій Кулініч, Катерина Вишнева, Влад Матвійчук і Марія Моторна.

 

У неділю 20 червня відбудеться творча зустріч з акторами проєкту «Вишивка в одязі видатних українців».

 

На цій події можна буде дізнатися про українську вишивку в модних трендах ХІХ століття, про технологічні тонкощі, з якими стикнулася команда проєкту під час відтворення музейних сорочок Марії Заньковецької та Михайла Садовського.

 

А  наступного тижня – 27 червня – музей запрошує на музичну виставу «Він і Вона», яка створена за однойменною гуморескою Ольги Кобилянської.

 

Легка та вишукана романтична історія прозвучить під щемливий та інтимний акомпанемент бандури.

 

Її постановку здійснила Тетяна Гнатюк – режисерка Національної філармонії України.

 

«Він і Вона» – це історія кохання, яке почалося з випадкових зустрічей у парку.

 

Двоє різних за світоглядом людей зійшлися тільки в одному, але вагомому принципі: тільки б не поступитися своєю гідністю протилежній статі та залишитись зверху.

 

Цією ідеєю одержимі обоє – як Він, так і Вона.

 

Тож через цю впертість та непоступливість виникає чимало внутрішніх терзань і непорозумінь у їхніх подальших стосунках.

 

Вечір за вечором відбувається трансформація героїв: від незалежності та суперечок до взаємоповаги та ніжності.

 

Емоційні монологи героїв наодинці та жартівливі діалоги при зустрічі переплетені піснями, в яких відкриваються справжні бажання та страхи героїв.

 

У виставі звучатимуть пісні українських композиторів ХХ століття: як відомі, так і малознайомі глядачам.

 

Ролі виконуватимуть – Степан Возняк (баритон) і Наталія Логощук (сопрано та гра на бандурі).

 

Співачка і бандуристка Наталія Логощук, яка є випускницею Національної музичної академії імені Петра Чайковського, учасницею Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів, є не тільки виконавицею головної ролі у музичній повісті «Він і Вона», а й автором ідеї створення вистави.

 

Схожі музично-літературні вечори вона не раз організовувала вже в Музеї театрального, музичного та кіномистецтва України.

 

Саме там відбулося знайомство Наталі з акторкою та організаторкою Тетяною Зілінською, яке згодом переросло у творчу співпрацю – створення спільних театральних проєктів. Серед них – різдвяна музично-лялькова вистава для всієї родини «Вертеп. Казки тихої ночі», яка грається на малій сцені Національної оперети (режисер Максим Добролюбов). Крайньою роботою є вистава «Він і Вона».

 

«До своєї роботи і професії я ставлюся, чесно кажучи, в якійсь мірі фанатично, – зізнається Наталя Логощук. – Окрім музики, я дуже захоплююсь мистецтвом театру.

 

Це ще одна моя пристрасть.

 

Мені до вподоби саме драматичний, а не музичний театр тому, що у ньому можуть показуватися ті ж самі події, ситуації, люди, які є у реальному житті.

 

Тобто існує ось цей прямий і близький зв’язок з сучасністю.

 

 

На жаль, мало є написаних матеріалів, де поєднуються бандура і драматичний театр.

 

Тому я сама кожен свій концерт завжди намагалася театралізувати чи поєднати з читанням поезії.

 

Коли вже вступила на асистентуру-стажування до Консерваторії, почала створювати спільно з режисеркою Тетяною Гнатюк концерти-спектаклі.

 

Першою виставою став «Спомин» за творами Лесі Українки та Володимира Винниченка.

 

Для наступної роботи нам захотілося якоїсь любовної лірики.

 

Зупинилися на Ользі Кобилянській, творчість якої мені дуже імпонує.

 

Коли натрапила на гумореску «Він і Вона», була просто у захваті.

 

Постановкою і оформленням займалася Тетяна Гнатюк, а моя робота полягала у тому, щоб підібрати пісні, які б розкривали характер героїв.

 

Усі знайдені музичні композиції – це вірші українських класиків, покладені на музику відомими і маловідомими українськими композиторами.

 

Літературний текст і пісні за темами гармонійно взаємодоповнюють одне одного.

 

Цікаво, що бандура, зрештою, стала ніби подругою головної героїні, з якою вона спілкується по душам.

 

Пошуком приміщення для показів та вирішенням організаційних питань займалася Тетяна Зілінська, за що я їй дуже вдячна. Музей Марії Заньковецької – просто ідеальна локація для показу цієї вистави. Сподіваюся, що це не останній проєкт у цьому залі».

 

Вікторія Котенок