В Україні офіційно з'являться заміновані зони: що це означає

18.06.2021

На фронті втрати: 16 червня на передовій загинув 24-річний військовий Роман Галуха з Рава-Руської, що на Львівщині.

 

Боєць служив у 24-й окремій механізованій бригадій імені короля Данила, що базується у м. Яворів на Львівщині. У загиблого залишилися матiр i сестри.


У цей же день на одному зі спостережних пунктів окупантів на Донбасі бойовики застрелили свого ж, який намагався перейти на бік ЗСУ.

 

Згідно з даними розвідки, інцидент стався в районі населеного пункту Катеринівка.

 

Після цього окупанти евакуювали тіло найманця на спостережний пункт. У ЗСУ вказують, що росіяни намагаються жорстоко припиняти випадки здачі в полон своїх солдатів і приховують факти їх ліквідації при спробах переходу на українські позиції.


Упродовж доби середи, 16 червня, у районі проведення операції Об’єднаних сил збройні формування Російської Федерації дев’ять разів порушували режим припинення вогню.

 

Обстрілювали загарбники наших вояків неподалік населених пунктів Авдіївка, Зайцеве, Талаківка та Новоселівка, а також поблизу Водяного, що на Приазов’ї, Новгородського, Луганського та Новотошківського.


Війська РФ гатили по українських позиціях з автоматичних станкових, ручних протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та мінометів 82-го калібру.


Станом на 7-му годину ранку, 17 червня, з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню. Поблизу Пісків противник вів вогонь iз мінометів 120-го калібру. На ворожі обстріли наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Упродовж доби середи підрозділами поліції зведених загонів перевірено 4 тис. 882 транспортних засоби, 5 тис. 109 людей, з яких 4 тис. 906 – за даними Інформаційного центру.

 

До територіальних підрозділів на причетність до збройних формувань РФ та її найманців доставили трьох осіб. Виявлено 70 адміністративних правопорушень. За вказаний період поліцейськими розкрито 24 злочини.


Через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» 16 червня на тимчасово окуповану територію України прослідувало 1 тис. 478 людей, а на підконтрольну Україні територію прибуло 1 тис. 362.


Додамо: у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомили про те, що в державі буде створено перелік замінованих зон на території Донецької та Луганської областей.

 

Відповідне рішення Кабмін ухвалив на своєму на засіданні 16 червня. Уряд вніс зміни до правил позначення небезпек, пов’язаних iз мінами та вибухонебезпечними предметами — наслідками війни.

 

Зокрема, вони передбачають складання переліку позначених небезпечних районів, ведення їх обліку та запровадження єдиної форми маркувальних знаків.


У міністерстві зазначають, що значна частина забруднених вибухонебезпечними предметами місць розташована вздовж автомобільних доріг.

 

Встановлення на узбіччях щитів дозволить інформувати про наявні небезпеки водіїв транспортних засобів, пішоходів i місцевих мешканців.

 

Розміри попереджувальних оголошень мають бути 70х140 сантиметрів, а встановлювати щити слід на відстані не менше 300—500 метрів один від одного. На них має бути напис державною мовою «Обережно! Міни!» або «Увага! Міни!»