Євросолідарність наздогнала Слуг народу в електоральній симпатії

13:27, 11.06.2021
Євросолідарність наздогнала Слуг народу в електоральній симпатії

Рейтинги провладної Слуги та демопозиційної ЄС майже зрівнялись

Станом на першу половину червня пропрезидентська партія «Слуга народу» та політсила «Європейська Солідарність» ділять перше-друге місця в партійному рейтингу.

 

Як інформує УМ, про це свідчать дані всеукраїнського опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

 

Так, якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку червня, «Слугу народу» могли б підтримати 20,3% респондентів (серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором).

 

За «Європейську Солідарність» проголосували б 18,5% опитаних (серед тих, хто визначився з вибором).

 

Як зазначають соціологи, різниця в підтримці цих партій – у межах статистичної похибки. Відтак «формально за результатами опитування ці партії з приблизно однаковою підтримкою “ділять” перше-друге місце».

 

«Якщо у квітні різниця в підтримці «Слуги народу»і «ЄС»була понад похибку, тобто «Слуга народу»формально дійсно мала найбільшу підтримку і була на першому місці, то зараз підтримка обох партій в межах статистичної похибки, і тому обидві партії «ділять»лідерство з приблизно однаковою підтримкою», – наголосили в КМІС.

 

Третє-четверте місця наразі ділять «Батьківщина» (12% підтримки) та «ОПЗЖ» (11,9%).

 

Різниця в підтримці цих двох партій – у межах статистичної похибки.

 

Крім того, подолала б прохідний бар’єр партія «Сила і Честь» (7,2% підтримки).

 

Підтримка інших партій нижче прохідного бар’єру.

 

Як відомо, під час парламентських виборів у 2019 році «Слуга народу»набрала 43,16% голосів у багатомандатному окрузі, ОПЗЖ – 13,05%, «Батьківщина»– 8,18%, «Європейська Солідарність»– 8,1%, «Голос»– 5,82%.

 

Опитування проводилося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

 

Було опитано 2003 респондентів, котрі мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

 

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

 

До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

 

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

 

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% – для показників, близьких до 10%, 1,1% – для показників, близьких до 5%.