На кладовище вивезли й залишили трьох одеських пацієнтів-інвалідів психлікарні

13:58, 10.06.2021
На кладовище вивезли й залишили трьох одеських пацієнтів-інвалідів психлікарні

Чоловіків з психлікарні вивезли на кладовище...

Трьох пацієнтів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я виявили на кладовищі. Усі вони мають інвалідність: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, а третій - пересувається поповзом.

 

Як інформує УМ, про це 10 червня повідомила омбудсмен Людмила Денисова на своїй сторінці у Facebook.

 

«Під час моніторингу засобів масової інформації, мною було виявлено повідомлення про трьох залишених пацієнтів Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я. Чоловіки стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище. Там їх і знайшли небайдужі громадяни. Усіх трьох тимчасово помістили до Одеського міського центру інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин терміново виїхав мій регіональний представник», - написала омбудсмен

 

Денисова зауважилм, що під час розмови з керівником центру вдалося з’ясувати, що 4 червня близько 16.30 до них «швидкою» було доставлено трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я.

 

«У зазначеному закладі моєму представнику підтвердили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію.

Крім того, всі троє не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр та повертатися туди за бажанням. Проте, як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 км, в медустанові не пояснили», - обурюється Денисова.

 

За цим фактом одеською поліцією внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 135 ККУ – «завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу».

 

«Звертаюся до Голови Національної поліції України з вимогою об’єктивного та неупередженого розслідування цього випадку та притягнення до відповідальності всіх винних у порушенні прав згаданих громадян.

Також звертаюся до Міністра соціальної політики, Міністра охорони здоров’я та голови Одеської обласної державної адміністрації  щодо координації зусиль у відновленні прав цих громадян», - резюмувала омбудсмен.