Суд у Гаазі відхилив покази свідків про збиття МН17 ракетою ЗСУ

15:15, 09.06.2021
Суд у Гаазі відхилив покази свідків про збиття МН17 ракетою ЗСУ

Суд ухвалив важливе рішення у справі про катастрофу МН17

Спільна слідча група, яка розслідувала катастрофу MH17 на Донеччині, відхилила покази двох свідків.

 

Вони стверджували, що ракета була запущена з боку Амвросіївки, яка станом на липень 2014 року була під контролем України.

 

Таке рішення озвучила  суддя Хелейн Керстенс-Фокенс.

 

Як інформує УМ,про це  в Twitter написала кореспондентка нідерландського De Telegraaf Саскія Беллеман.

 

Отже, подружня пара з окупованого Сніжного, яка наразі проживає в Росії, заявила, що бачила запуск ракети абсолютно в іншому місці, а не в районі Первомайського.

 

Але слідство зазначило, що згідно з цими свідченнями місце запуску знаходилося б занадто далеко від місця катастрофи MH17.

 

Також слідчі не знайшли інших підтверджень того, що ракета була випущена з району Амвросіївки.

 

Водночас є підтвердження наявності принаймні двох «Буків» на окупованій території.

 

Один з них знаходився на території Донеччини і зник 17 липня 2014 року.

 

За кілька днів до катастрофи він потрапив на супутникові знімки на військовому полігоні під Донецьком, але після катастрофи його не стало.

 

Також повідомляється, що російська сторона надіслала копії супутникових знімків місцевості в районі села Зарощенське (було під контролем України), на які нібито потрапив український «Бук» (мовляв, оригінали було знищено).

 

Але, за даними слідства, російські фото були зроблені в період з 30 травня до середини червня, тобто задовго до катастрофи – хоча Москва і стверджувала, що фото датовані 14 липня 2014 року.

 

Підробку визначили на основі зміни ландшафту: наприклад, на фото від 17 липня в цьому районі було зоране поле, чого вже не було на фото, «датованому» 18 липня.

 

За словами судді Хелейн Керстенс-Фокенс, журналісти-розслідувачі з Bellingcat виявили маніпуляції зі знімками, а слідча група підтвердила, що знімки було відредаговано за допомогою Photoshop.

 

Також з’ясувалося, що раніше в цьому районі дійсно пересувався український «Бук», але його не можна було використовувати для того, щоб збити літак: за місяць до катастрофи установку було пошкоджено внаслідок атаки терористів.

 

Напередодні повідомлялося, що в Нідерландах, у суді в справі про катастрофу Boeing-777 рейсу МН17 авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» у 2014 році, вперше були озвучені показання свідків, що ракети в бік літака, який перебував у небі на той момент,  були пущені із зенітно-ракетного комплексу «Бук».