Харковом почав курсувати екобус: збирає відпрацьовані термометри, лампочки і батарейки

09.06.2021
Харковом почав курсувати екобус: збирає відпрацьовані термометри, лампочки і батарейки

(Фото з сайту top-news.com.ua.)

Батарейки, термометри та електричні лампочки містять такі небезпечні речовини, як свинець, ртуть, кадмій, нікель і цинк, тому їх не можна викидати у звичайні баки для сміття.

 

Потрапляючи до ґрунту, вони отруюють воду, а потім негативно впливають на роботу легенів, серця, нервової системи.


На жаль, в Україні процес збирання й утилізації цих відходів і досі залишається проблемним, тому екобус, що почав нещодавно курсувати Харковом, без перебільшення, — прогресивний проєкт.

 

«Ініціатива «Нам не до лампочки» належить КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» і громадській організації «Добра воля», — повідомив директор згаданого комунального підприємства Юрій Суярко. — Минулого року ми перемогли на міському конкурсі й отримали кошти на придбання транспорту та 10 стаціонарних контейнерів».


 Екобус курсуватиме тими районами міста, де ще немає стаціонарних пунктів приймання небезпечних побутових відходів. Із графіком руху можна ознайомитися на сайті КП.

 

Ртутні термометри утилізовуватимуть на спецзаводах України, батарейки відправлятимуть на переробку до Польщі або Словаччини, а енергоощадні та трубчаті лампи знешкоджуватимуть безпосередньо на підприємстві.

 

Голова ради ГО «Добра воля» Артем Костецький закликав харків’ян долучатися до популяризації проєкту. Активістам інформаційної кампанії обіцяють вручити подарунки.