Україна відзначає вже 15-й раз День вишиванки

10:41, 20.05.2021
Україна відзначає вже 15-й раз День вишиванки

Україно! З 15 - літтям вишиванки!

День вишиванки-2021 присвячується музиці й довкіллю.

 

Цьогорічний  День вишиванки відбувається у форматі Дня вуличної етномузики.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у  повідомленні  організаторів  заходу.

 

Святу виповнюється 15 років.

 

У зв’язку з обмежувальними заходами на період пандемії, цього року масових заходів знову проводитися не буде.

 

Проте свято маєпевне тематичне спрямування і обіцяє бути насиченим низкою невеликих акцій у різних містах України.


Як оголосили організатори свята, ювілейний рік Всесвітнього дня вишиванки буде присвячено українській традиційній музиці та проблемам вирубки лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком.


«Як пов’язані культурна спадщина та екологія? Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками. Протягом останніх десятиліть в Україні висохло близько 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, повязані з цими річками», – розповіла засновниця та ініціатор Дня вишиванки Леся Воронюк.

Вона наголосила, що вирубування лісів загрожує не лише затопленням цілих регіонів, а й, змушує жителів постійно відновлювати втрачене, «вимиває» багатство місцевих традицій та звичаїв.


Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке все менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє.


Цього року День вишиванки відбуватиметься у форматі Дня вуличної етномузики.

 

На величезній кількості локацій (площі, парки, пішохідні вулиці) гратимуть традиційні музики (кобзарі, лірники, сопілкарі, трембітарі, дримбарі, цимбалісти тощо).


«Пропонуємо партнерським організаціям долучатись до саме такого формату святкувань, уникаючи великих концертів та фестивалів», – йдеться в анонсі свята.