Літо на носі, а весна ще буксує: Україну кілька днів триматимуть у полоні грози і холод

18.05.2021
Літо на носі, а весна ще буксує: Україну кілька днів триматимуть у полоні грози і холод

Новий холодний циклон прилетів iз боку Євросоюзу та відняв травневе тепло у жителів України, що й так ледь установилося й iще зовсім не встигло набриднути.


У «моду» знов входять парасолі, курточки й плащі з водовідштовхувальних тканин, гарячий чай, підбадьорлива кава та можливість спілкуватися через соціальні мережі й месенджери.


Відучора температура повітря вдень знизилася до 12-14 градусів удень, а вночі поки що не підніметься вище 10 градусів тепла.


Як розповіли співробітники Укргідрометцентру, найсильніші дощі зі шквалистим вітром та «блискучими» грозами пройдуться по західних, північних і центральних областях України.


Мокро буде також на заході, сході, півдні країни, а в Дніпропетровській, Кіровоградській, Вінницькій та Житомирській областях дощова погода знизить над­звичайно високий як для травня рівень пожежної небезпеки.


Співробітники ДСНС видали штормове попередження для жителів Києва та області, а також південних i центральних регіонів України: рятувальники попереджають про такі небезпечні метеорологічні явища, як град та пориви шквального вітру до 30 метрів на секунду.


Пішоходів i водіїв просять під час грози не залишати без необхідності укриття, адже град рідко коли триває більше 7-15 хвилин. Проте цей зовсім незначний період часу дуже небезпечний своєю непередбачуваністю.


Здоровий страх перед стихією, що розбушувалася, допоможе вам зберегти здоров’я та майно, якщо просто перечекати в надійному місці примхи погоди.


Ще один важливий запобіжний захід — щільно закриті вікна й двері під час грози та відключені від електроживлення побутові прилади. Це гарантовано вбереже вас від зустрічі з кульовою блискавкою.


А ще під час гроз зі шквалами рекомендується триматися подалі від дерев, рекламних щитів та електро­опор.


На думку вітчизняних кліматологів, погода з різкими перепадами, від спеки до холодної грози, протримається в Україні з середини травня й до кінця першого літнього місяця.


— Червень буде досить теплим, а ось у липні та серпні можливі дощі та бурі. Очікуємо цього літа й на дуже спекотні дні, можлива навіть аномальна спека, — упевнений народний синоптик Леонід Горбань.

 

— Радує той факт, що чутки про можливу глобальну посуху так і залишаються нічим не підтвердженими. Ймовірно, людей просто налякала торішня відсутність дощів, але, на щастя, природа швидко надолужила брак вологи за останні місяці.


Дійсно, погода в Україні стрімко змінюється щотижня, але навіть дощі з градом не зіпсують нам настрій, адже після грози сонце світить яскравіше, а овочі та фрукти дозрівають швидше й стають соковитішими.