Христина Соловій випустила кліп «Втікала» і анонсує альбом Rosa Ventorum

15:54, 13.05.2021
Христина Соловій випустила кліп «Втікала» і анонсує альбом Rosa Ventorum

Христина Соловій у новому кліпі до треку «Втікала»

Співачка та авторка пісень Христина Соловій 13 травня випустила кліп на трек «Втікала». Перший майже за рік мовчання кліп є продюсерським дебютом співачки та переосмислює долю Мавки з драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки в сучасному контексті. Крім того, сингл є анонсом нового альбому Rosa Ventorum, який співачка обіцяє випустити вже у травні.

 

Як інформує УМ, про це 13 травня повідомили продюсери співачки.

 

Події кліпу розгортаються у супергеройському фентезі-всесвіті «Лісової пісні» Лесі Українки. Відео починається з цитати Мавки: «Ну як таки, щоб воля та пропала? Се так колись і вітер пропаде!».

 

За словами співачки, ця фраза є лейтмотивом синглу та символізує, що неможливо жити без волі почуттів і права вибору, без волі, що варто жити за покликом серця, а не так, як написано в казках.

 

Пісня «Втікала» — це декларація свободи особистості, гімн втечі від чужих казок про нав’язане майбутнє героїні. Новий сингл натхненний власним шляхом співачки у світі шоу-бізнесу, який намагався приборкати її під свої лекала та правила.

 

За роки кар’єри аристократка духу Соловій ігнорує критику власної творчості та образів і долає нав’язування чужої волі. Доля Христини є втіленням української мрії: дівчина з провінції отримує національне визнання, закохуючи в українську культуру. У кліпі Мавка, що за правилами міфів та казок, вимушена жити в лісі, втікає в цивілізацію та доводить, що правила про «долю героїні» — умовні.

 

Сингл «Втікала» анонсує довгоочікуваний вихід першого за три роки альбому «Rosa Ventorum» (з лат.«Роза вітрів»), який складатиметься з 4 частин, що вийдуть окремо. Саундпродюсером виступив Павло Литвиненко, відомий шанувальникам Христини роботою над платівкою «Любий Друг». Ідеєю альбому буде тема подорожі та віднайдення власного загубленого шляху. У новому релізі «фатальна дівчина» львівської музичної сцени формує тяглість традиції української популярної музики.

 

Співачка виступає послідовницею казкового ретровейву мрійників поп-сцени 90х, таких як Руся, Ірина Білик, ВВ та інших, хто звертався до фентезійних фольклорних світів Лесі Українки та Гоголя. У новій платівці Соловій як авторка пісень сакралізує свій стиль казкового словопису лірики, за яку її полюбили слухачі у хітах «Тримай», «Хто, як не ти», «Fortepiano» та «Коала». Казкарка Христина довершує створення власного всесвіту та формує авторський жанр — фентезі-поп, — музики, що будується на казкових метафорах, мелодиці народних пісень, фентезійному світі міфології та створенням магії у кліпах. «Моя Мавка передає привіт Русалоньці Русі у 90-ті», — кокетує Соловій.

 

«Лірика у пісні «Втікала» побудована на негативній конотації «казок». Звичні чарівні казки у тексті пісні є моделлю світобудови суспільства, чужих історій, які люди видають собі та іншим за рольову модель. Мавка – це персонаж з української міфології, напівказкова істота, яка вимушена жити в лісі, бо так вирішили люди, які створили цю казку. Але коли обмежують її волю, вона почуває себе незатишно, саме тому її манить втеча, подорож у інший світ, нову цивілізацію. Якби я прийняла очікування суспільства щодо мене, — і залишилась у нав’язаних «казках», то зараз або співала б російською, або залишилась жити у пригніченому середовищі міщанства.

 

Для мене це чужа історія, яку суспільство видавало за мою. Мені співзвучний вибір Лесі Українки: «Своїм життям до себе дорівнятись!». Мій шлях — йти за покликом серця, не зраджуючи собі. У метафорі «на сукні моїй квіти дикі ожили і я вже не така як була» я оспівую момент катарсису дозрівання, переродження, відмови від ілюзорного «его», усвідомлення своєї суб’єктності, себе як творця свого щастя і авторки своєї історії.

 

Тому цією піснею я звертаюся до усіх великих мрійників та мрійниць, бунтарів та бунтарок, які заблукали у буднях, віднаходити власний шлях та йти до власної мрії, а не до тієї, яка їм пасувала б на думку оточення. Світ достатній! Тут є місце для кожного. Втікайте від нав’язаних казок про ваше майбутнє, шукайте власну дорогу та будьте творцями власної історії. І тоді на вас чекатиме магічний шлях, який не зрівняється з чужими казками», — прокоментувала Христина Соловій.

 

Режисер Юрій Двіжон  зазначив:

 

«Сюжет кліпу розповідає про героїню, яка є творцем. Вона переживає момент божественного досвіду творчості. Здається, що вона у стані спокою, але всередині неї вирують пристрасті. Вона заглиблена у свої фантазії та проживає казкове життя Мавки у Прадавньому лісі. Простір «Прадавнього лісу» у кліпі є образом суспільства, тим загрозливим незатишним середовищем, яке нав’язує свою волю та світоустрій, знає як правильно. Так у кліпі з’являється інша магічна істота — Перелесник, злий дух з української міфології, який є уособленням токсичності суспільства. Він втілює образ переслідувача, який контролює Мавку, хоче залишати її в лісі і знає як для неї буде краще. Він у кліпі спеціально зображений у оголеній чоловічій натурі, щоб тригерити токсичну частину суспільства, яка не приймає свою природу».

 

 

Нагадаємо, що Христина Соловій — поп-діва україномовної музичної сцени, яка відома своїм казковим стилем лірики та фентезі-кліпами. Кар’єру співачки почала на сцені львівського арт-клубу «Дзиґа». Після участі у Голосі Країни почала співпрацю зі Святославом Вакарчуком.

 

Всеукраїнську популярність здобула завдяки авторському хіту «Тримай», «Оді всіх закоханих», кліп на який здобув премію «YUNA 2016». У 2016 році здійснила дитячу мрію та видала альбом народних лемківських пісень «Жива Вода», за який отримала народну премію «Стартап року» від Радіо Аристократи.

 

У 2019 презентувала дебютний авторський альбом «Любий друг», за який її номінували на «Співачку року» від премії «YUNA 2019». Соловій потрапила у рейтинг ТОП-100 найвпливовіших людей України (2017) та ТОП-100 найвпливовіших жінок України (2018) від журналу «Фокус». Зараз артистка працює над другим авторським альбомом «Rosa Ventorum». Христина є обличчям гуманістичного руху «Uanimals», який бореться за права тварин.