Майдан з червоним полум’ям: тисячі тюльпанів на честь героїв Небесної сотні

14.05.2021
Майдан з червоним полум’ям: тисячі тюльпанів на честь героїв Небесної сотні

Тюльпани співпраці між країнами та пошани героїв на майдані Незалежності. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Друга карантинна весна після закінчення суворого локдауну Києву запам’ятається українсько-нідерландським Фестивалем тюльпанів-2021. Наповнені сонцем та легким ароматом різнокольо­рові квіткові келихи між архістратигом Михаїлом на Лядських воротах, Головпоштамтом, Консерваторією, монументом Незалежності і десь трохи збоку — пам’ятником Кию, Щеку, Хориву та їхній сестрі Либеді — заманюють у центр столиці щодня тисячі людей.


Подарунок Києву — 100 тисяч тюльпанів — був ініційований Емілем де Северен Жакет, почесним консулом України в Амстердамі. Нідерланди є одним із головних інвесторів нашої країни, співпраця відбувається у сферах економіки, культури, науки та гуманітарних проєктів.


Висаджені на майдані Незалежності квіти є вшануванням загиблих героїв Революції гідності. Для кожного з Небесної сотні виросло по тисячі символічних живих тюльпанів. Частина їх ще біля Міністерства закордонних справ, яке навпроти Михайлівського собору, що став пристанищем для поборників демократії та європейського ви­бору українців у найскладніші дні зими 2014 року.


Квітнуть тюльпани восьми видів. Серед них три— зі словом «помаранчевий» у назві, а також «помаранчево-рожевий», що робить нідерландський подарунок ще символічнішим, відсилаючи до історії 2004 року. Як і вид з назвою «Жовтий з червоним полум’ям».


Перші тюльпани до Лейдена, неподалік Амстердама, прибули приблизно 1600 року з Османської імперії. Відтоді цю квітку розмножують у Нідерландах і постійно створюють нові види. Уже немало часу це — головний торговий та експортний продукт цієї країни. У доепідемічний рік вартість такого експорту становила понад 215 мільйонів євро, а площа виробництва була 144 тис. га.

Валентина ГРИГОРЕНКО