На озброєння ЗСУ прийнято комплекс «Лелека-100»

14:32, 13.05.2021
На озброєння ЗСУ прийнято комплекс «Лелека-100»

Навчання з БпАК «ЛЕЛЕКА-100». Фото: ДПСУ

Безпілотний авіаційний комплекс «Лелека-100» нарешті прийнято на озброєння ЗСУ.

 

Як інформує УМ, про це повідомили у Мінобороні.

 

Відповідний Наказ №114 від 11 травня 2021 року підписав Міністр оборони України Андрій Таран.

 

А передували цьому рішенню державні випробування, в рамках яких у жовтні 2020 року проводились польоти.

 

Ними керували спільні екіпажі з-поміж пілотів від виробника та випробувальної бригади ДНДІ ВС ОВТ, які пройшли відповідну підготовку.

 

За програмою Державних випробувань передбачено оцінювання авіаційного комплексу в умовах протидії засобів протиповітряної оборони (ППО) та радіоелектронної боротьби (РЕБ). Зовнішньо траєкторні вимірювання здійснюють з допомогою радарної системи MFTR-2100/40.

 

Додамо, що БПАК «Лелека-100» — український військовий багатофункціональний безпілотний літальний апарат, створений українською компанією DeViRo, для розв’язання завдань з аеророзвідки та визначення точних географічних координат об’єктів у режимі реального часу.

 

Комплекс розроблений для роботи в умовах складної радіоелектронної обстановки, у режимі навмисної постановки радіозавад або блокування систем супутникової навігації.

 

Відзначається, що БПАК стійкий до погодних умов та придатний для використання у будь-який час доби. 2016 року за результатами визначальних відомчих випробувань був допущений до експлуатації в ЗС України.

 

За результатами випробувань буде ухвалене рішення щодо прийняття безпілотного авіаційного комплексу «Лелека-100» на озброєння Збройних Сил України.

 

Нагадаємо, що у травні 2020 року у Черкаській області прикордонники провели навчання з повітряного моніторингу кордону за допомогою безпілотного авіаційного комплексу (БПАК) «Лелека-100».