Політв’язень Олексій Чирній звільнився з тюрми у Росії і повернувся в Україну

15:58, 07.05.2021
Політв’язень Олексій Чирній звільнився з тюрми у Росії і повернувся в Україну

Політв’язень, викладач історії Олексій Чирній вже повернувся в Україну.

Український політв’язень, викладач історії Олексій Чирній звільнився з російської колонії у Батайську Ростовської області РФ і після етапування до кордону з Україною перейшов пункт пропуску «Мілове» Луганської області у п’ятницю.

 

Політв’язень з Криму був засуджений окупантами за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією півострові і провів за гратами сім років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

 

«Український політв’язень Олексій Чирній на волі! Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську Ростовської області. Олексію, вітаю на Батьківщині», - написала Людмила Денісова.

 

Омбудсмен нагадує, що Чирній довгих 7 років відбував покарання через незаконний вирок суду за начебто підготовку терактів на території тимчасово окупованого Криму.

 

«Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російській Федерації - в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську Ростовської області. Під наглядом озброєної охорони його етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір’ю і батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму», - заявила пані Денісова.

 

За її даними, Чирній вже перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

 

Пані Денісова окремо висловила подяку українським консулам за злагоджену роботу з супроводу нашого громадянина в Україну.

 

Нагадаємо, політв’язень Чирній, за даними фальсифікованого слідства, входив в "кримське терористичне угрупування", нібито створене українським режисером Олегом Сенцовим.

 

Чирнія звинуватили в спробі підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі. Чоловіка затримали в травні 2014-го. До нього дев’ять місяців не допускали українського консула, а коли ця зустріч відбулася, Чирній повідомив, що до нього застосовували тортури.

 

Як заявляв адвокат Новіков, українець обмовив себе і інших учасників справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством саме через тортури. У 2015 році Чирній був засуджений до семи років позбавлення волі.