Довгі руки «режиму Путіна»: розслідувачі повідомили подробиці про вибухи зброї на складах

23.04.2021
Довгі руки «режиму Путіна»: розслідувачі повідомили подробиці про вибухи зброї на складах

Якуб Кулганек не змінюватиме зовнішню політику Чехії.

Президент Чехії Мілош Земан призначив міністром закордонних справ країни Якуба Кулганека. Він змінює на цій посаді відправленого 10 днів тому у відставку Томаша Петршічека.

 

До цього впродовж 10 днів виконувачем обов’язків міністра закордонних справ Чехії був віцепрем’єр Ян Гамачек.

 

І саме на цей час припала гучна історія з терористичною діяльністю російської розвідки в Чехії та видворення з країни 18 російських дипломатів. У відповідь МЗС РФ оголосило персонами нон грата 20 чеських дипломатів.

Досить буде одного посла

Після призначення 36-річний Якуб Кулганек, який за час своєї політичної кар’єри кілька разів був заступником різних міністрів і недовго — заступником голови МЗС у 2014 році, заявив, що на новій посаді не має наміру нічого змінювати в дотеперішній зовнішній політиці Чехії.

 

«Вітаємо Якуба Кулганека з призначенням на посаду міністра закордонних справ Чеської Республіки. Сподіваємось на спільний розвиток міцного українсько-чеського партнерства на благо наших дружніх держав, а також перспективи України щодо ЄС та НАТО», — написав у твіттері з нагоди призначення міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

 

Раніше МЗС України заявило, що Київ підтримує реакцію офіційної Праги на «протиправну діяльність спецслужб РФ» на території Чехії.


«Чесько-російські відносини вступили в украй складний етап, але не з вини Чехії», — заявив Кулганек під час своєї першої пресконференції на новій посаді.

 

Він також додав, що в найближчі дні Чехія разом iз союзниками повинна вжити заходів щодо Росії.


І вже як перший зовнішньополітичний крок Чехія попросила союзників по Північноатлантичному альянсу провести додаткову зустріч для обговорення можливих скоординованих дій у ситуації з Росією, повідомляє МЗС країни. Крім того, чеська сторона запропонувала країнам НАТО виступити зі спільною заявою.


Голова комітету закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Республіки Чехія Павел Фішер заявив у вівторок, що Росія загострює ситуацію після вислання дипломатів.

 

На його думку і на думку комісії, всіх російських дипломатів, крім посла, слід вислати з Праги. Фішер вважає, що з Росією потрібно говорити з чистого аркуша.

 

«Це не ворожий акт ані щодо Російської Федерації, ані до російського народу. Ми мусимо захищатися, бо перед нами режим Путіна, який намагався дестабілізувати Чехію та інші демократії», — сказав Фішер Чеському радіо.


Адже видворення російських і чеських дипломатів було далеко не симетричним. Після висилки 18 російських дипломатів з Чехії у російських дипустановах ще залишилися близько сотні російських «дипломатів», а після видалення з Москви 20 чеських дипломатів там залишилися лише 5 чеських диппрацівників включно з послом.

 

До того ж російська влада запровадила заборону на працю в посольстві Чехії російським громадянам. Диппредставництво Чехії в Москві було фактично ліквідоване.


Сенат Чеської Республіки у своїй резолюції назвав атаку у Врбетіце державним тероризмом, а також закликав уряд розірвати договір iз Росією та висунув вимогу скорочення дипломатичного штату РФ у країні до однієї особи — лише посла.

 

Політичний коментатор, колишній генеральний консул Чехії в Санкт-Петербурзі Володимир Вотапек заявив у розмові з Чеським радіо:

 

«Посольство в Празі для Росії є важливим пунктом, звідки вона керує своїми особливими операціями, спрямованими проти значної частини Європи, це щось на зразок центру російських розвідслужб. Сталося це тому, що ми в недостатній мірі проти них виступаємо, у них тут створилися ідеальні умови для роботи. Такий стан речей вони прагнутимуть відновити якомога швидше. Видворенням їхніх шпигунів ми трохи ускладнили їм ситуацію. І це був лише перший крок. Якщо ми вже пішли на ескалацію конфлікту, то зараз не можемо відступити».

Вибухи в Врбетіце готували шестеро

Тим часом з’являються нові свідчення про вибухи на складах зброї у Чехії.

 

У підготовці терактів брали участь щонайменше шість агентів Головного розвідувального управління РФ з підрозділу 29155, члени якого здійснюють акти тероризму за межами Росії.

 

Як повідомляє «Європейська правда», про це йдеться в розслідуванні групи Bellingcat та чеського видання Respekt.

 

За даними розслідування, операція проходила під особистим наглядом командира загону генерал-полковника Андрія В. Авер’янова, який перед терактом вирушив до Центральної Європи і повернувся в Москву через кілька годин після вибуху на складах у Врбетіце.


Операція, ймовірно, мала відбутися трохи раніше, але з незрозумілих причин її відклали приблизно на тиждень. Наявна інформація показує, що деякі члени групи 29155 прибули до Чехії потягом через сусідні країни, а також iз підготовчої місії зі Швейцарії. Перші двоє прибули окремо на початку 2014 року.

 

Спочатку Сергій Федотов прибув до Праги 26 січня 2014 року, і Bellingcat, The Insider і Respekt раніше впізнали його під справжнім ім’ям — Деніс В’ячеславович Сергєєв. Він є третім нападником на подвійного агента Сергія Скрипаля в Солсбері в 2018 році.


Сергєєв повернувся з Праги до Москви за тиждень, 2 лютого 2014 року. Через два тижні до Праги прибув інший член загону 29155 Єгор Гордієнко (він подорожував під прикриттям як Георгій Горшков), який пробув там тиждень і покинув країну 24 лютого 2014 року.

 

Саме Сергєєв і Гордієнко приїхали в Болгарію роком пізніше — в той час, коли у Ємельяна Гебрева, відомого болгарського продавця зброї, з’явилися симптоми отруєння. Пізніше з’ясувалося, що ГРУ намагалося отруїти його.


Сергєєв і Гордієнко подорожували разом не вперше. У вересні 2014 року обидва агенти вилетіли з Москви до Женеви, зареєструвалися в готелі Nash Airport Hotel і наступного ранку орендували BMW 116i в Sixt Car Rental.

 

Вони повернули авто через п’ять днів iз 545 кілометрами пробігу. Раніше телефон Сергєєва знаходився у Швейцарії в гірському районі Шамоні, де, як повідомляють французькі ЗМІ, західні спецслужби виявили базу матеріально-технічного постачання підрозділу 29155.


Під час операції «Врбетіце» командир загону Авер’янов використовував фіктивний паспорт, виданий на ім’я Андрія Овер’янова. До Європи, у Відень, він прилетів 13 жовтня 2014 року.

 

Двома днями раніше до Австрії прибув iще один співробітник підрозділу Микола Єжов, також під вигаданим ім’ям. Тоді ж агенти Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін прилетіли до Праги. Ще двоє із загону 29155 перебралися в Європу під справжніми іменами Олексій Капінос і Євгеній Калінін.


Під час прикордонного контролю в аеропорту Праги Чепіга і Мішкін показали свої фіктивні паспорти на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова, а їхньою легендою був продаж спортивного харчування.

 

Це ж саме вони розповідали на каналі Russia Today через чотири роки, коли британці розкрили їхні особи після нападу на Скрипалів, та пояснювали, що їздили в Солсбері милуватися місцевим собором. Дані на квитках показують, що Чепіга і Мішкін мали відкриту дату зворотного рейсу з Чехії.

 

Під час свого недовгого перебування в Празі Чепіга опублікував фотографію з центру Праги в соцмережі. У час, коли вони переїхали до Острави — ближче до складу Врбетіце, Єжов орендував машину в Австрії.

 

Ймовірно, Єжов забрав Авер’янова орендованою машиною у Відні, і вони поїхали до Острави, де зустрілися з Чепігою і Мішкіним, щоб допомогти їм підготуватися до операції. У момент вибуху Чепіга і Мішкін вирушали з Відня рейсом «Аерофлоту» в Москву. Літак вилетів о 10:05 ранку.

 

Того ж дня до Відня повернулися також Авер’янов і Єжов.


До речі, серед 18 дипломатів, висланих iз Чеської Республіки з російського посольства, був військовий аташе Віктор Будяк з елітного підрозділу ГРУ № 29155, повідомило «Радіо Свобода», посилаючись на висновки чеського порталу Seznam Zpravy. Глава цього підрозділу Авер’янов якраз і керував особисто диверсійною операцією на складах боєприпасів у Чехії.

А ТИМ ЧАСОМ...

На тлі загострення відносин iз Москвою, чеські ЗМІ повідомляють, що місцева поліція затримала щонайменше п’ять осіб, які могли воювати в Україні на боці проросійських сепаратистів або підтримувати їх фінансово.

 

Операцію провів уночі з вівторка на середу Національний центр боротьби з організованою злочинністю. Раніше в Чехії вже судили кількох людей за участь у боях на боці проросійських бойовиків на Донбасі.