У ВООЗ розповіли, коли коронавірус візьмуть під контроль

21.04.2021
У ВООЗ розповіли, коли коронавірус візьмуть під контроль

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у понеділок виступила з кількома заявами стосовно ситуації з COVID-19 у світі.

 

За минулий тиждень виявили 5,2 мільйона заражень коронавірусом, що стало максимальним числом з початку пандемії.

 

Про це заявила глава технічної групи підрозділи надзвичайних захворювань ВООЗ Марія Ван Керкхове. Вона додала, що поширення інфекції спостерігається в усіх вікових групах.


За її словами, в деяких регіонах відбулася зміна вікової категорії. Це пояснюється збільшеною соціальною активністю людей: багато хто мусить ходити на роботу і не може дотримуватися соціальної дистанції.

 

Також ситуацію ускладнює поява нових штамів. Раніше Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) продовжила режим над­звичайної ситуації в сфері світової охорони здоров’я на три місяці.


У світі коронавірусом заразилися 142 мільйони осіб, померло понад три мільйони пацієнтів. На першому місці в світі за розповсюдженням вірусу перебувають США (32 мільйони випадків і 581 тисяча смертей). Далі йдуть Індія (15 мільйонів випадків і 179 тисяч смертей), Бразилія (майже 14 мільйонів випадків і 373 тисячі смертей) і Франція (п’ять мільйонів випадків і 100 тисяч смертей).


Експерти ВООЗ також виступили проти вимоги підтвердження вакцинації для міжнародних перельотів, тому що це може заважати свободі пересування.


«Державам-членам настійно рекомендується визнати, що вимоги про доведення вакцинації можуть погіршити нерівність у свободі пересування», — йдеться в рекомендаціях ВООЗ. Крім того, уточнюється, що з’являється все більше свідчень ефективності вакцин у боротьбі з коронавірусом.


Зокрема, з понеділка імунізація від COVID-19 доступна для всіх дорослих американців. Зареєструватися можуть усі охочі віком від 16 років. Понад 131 мільйон людей у США — приблизно половина дорослого населення — вже отримали принаймні одну дозу. Понеділок був часом, призначеним президентом Джо Байденом для штатів розпочати універсальну вакцинацію всіх бажаючих.


Виходячи з позитивних тенденцій у зв’язку з вакцинацією, також у понеділок глава ВООЗ Тедрос Адханом Гебрейесус дозволив собі зробити оптимістичний прогноз, що пандемія коронавірусу буде взята під контроль в найближчі місяці.


«У нас є інструменти, щоб взяти цю пандемію під контроль протягом декількох місяців, якщо ми будемо застосовувати їх послідовно і збалансовано», — сказав Гебрейесус.

 


Водночас глава ВООЗ зазначив, що стурбований «тривожними темпами» поширення коронавірусу в світі серед вікової групи людей від 25 до 59 років.