Україна витратить 15 мільярдів гривень на космічну програму

11:59, 19.04.2021
Україна витратить 15 мільярдів гривень на космічну програму

Україна - могутня космічна держава: пуски ракетоносіїв, створених за участю вітчизняних підприємств. (Коллаж Держкосмосу)

Державне фінансування під космічну програму в Україні - становить 3 мільярди гривень щорічно протягом 5 років.

 

Як інформує УМ, про це повідомив очільник Державного космічного агентства Володимир Тафтай.

 

За його словами, ключовими і найбільш витратними є проекти зі створення системи супутників дистанційного зондування землі і ракетно-космічних комплексів. 

 

Керівник Держкосмосу також прокоментував завдання президента Зеленського до кінця 2021 року вивести в космос апарат дистанційного зондування землі "Січ 2-30 (2-1)".

 

За його словами, глава держави зацікавлений у розвитку космічної галузі, активно опікується цією сферою та підтримує діяльність агентства.

 

«Космос – це напрямок, який не може існувати без підтримки держави, без підтримки президента. У даному випадку президент сприймає це як знаковий проєкт у космічній галузі. Реалізувати його абсолютно реально. Супутник зібраний, ведуться випробування, усе йде за графіком. Можу абсолютно впевнено говорити, що завдання президента буде виконане», - повідомив пан Тафтай.

 

Тафтай назвав Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості «лідером», від якого залежить швидкість реформування підприємств космічної галузі.

 

                                                       Володимир Тафтай.

 

«Також дуже важливим інструментом для реалізації цього завдання є ухвалення закону «Про особливості перетворення підприємств». І в цьому випадку ми говоримо не тільки про космічне агентство... але і про ... Верховну раду, оскільки це затверджується законом», – повідомив він в інтерв'ю Економічній правді.

 

Як повідомляла "УМ", в лютому ракета-носій «Антарес», у створенні якої брали участь українські конструктори і виробничники, вкотре успішно стартувала з Центру космічних польотів на острові Воллопс, що в американському штаті Вірджинія