Росія хоче зірвати надання Україні ПДЧ у НАТО – Польща

17:20, 18.04.2021
Росія хоче зірвати надання Україні ПДЧ у НАТО – Польща

У канцелярії президента Польщі вважають, що ескалація у російсько-українському конфлікті підвищує ставки у грі на лінії НАТО-Росія.

Росія намагається не допустити надання Україні Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО своїми діями біля східних кордонів України.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова бюро міжнародної політики президента Польщі Кшиштоф Щерський у неділю в ефірі польського телеканалу TVP.INFO.

 

«Україна намагається отримати на найближчому саміті НАТО План дій щодо членства... Зараз Росія намагається зупинити процес відкриття дверей для України до НАТО», - підкреслив пан Щерський.

 

Представник польського президента зауважив, що схожа ситуація була у 2008 році, коли Грузія та Україна намагалися отримати ПДЧ і у зв’язку з цією ситуацією тоді різко зросла напруга на лінії Росія-Грузія.

 

На його переконання, зараз Росія «використовує війська з політичною метою, аби здійснювати тиск на Україну». Утім, як наголосив Щерський, така ситуація «дуже легко може вийти з-під контролю».

 

Представник канцелярії президента Польщі вважає, що ескалація у російсько-українському конфлікті підвищує ставки у грі на лінії НАТО-Росія та США-Росія.

 

Водночас Щерський запевнив, що Польща зараз може вважати себе безпечною, оскільки Варшава має союзницькі гарантії про колективну оборону, а підрозділи країн НАТО дислокуються на території країни.

 

Як повідомляла «УМ», російське військове командування перебазувало ескадрилью штурмовиків Су-25СМ3 з аеродрому в Ставропольському краї на оперативні аеродроми окупованого Криму.

 

Посол України в Німеччині Андрій Мельник закликає офіційний Берлін допомогти Києву зі вступом в НАТО.