Начальник ГУР Буданов прогнозує три варіанти дій армії РФ проти України

18:09, 14.04.2021
Начальник ГУР Буданов прогнозує три варіанти дій армії РФ проти України

Президент Зеленський і начальник ГУР Буданов.

Начальник Головного управління розвідки Міноборони України, полковник Кирило Буданов вважає, що рівень загрози застосування військової сили з боку Російської Федерації зріс, оскільки Москва має на меті зберегти Україну в сфері свого геополітичного впливу і отримати інші переваги.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Буданов заявив під час засідання Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки в середу.

 

"В цілому, аналіз середовища безпеки навколо України свідчить про наростання рівня загрози застосування військової сили з боку РФ. Мета - зберегти Україну в сфері свого геополітичного впливу, змусити її відмовитися від євроатлантичних прагнень і вирішити питання окупованих територій на умовах Москви", - повідомив начальник ГУР.

 

За оцінками української розвідки, Росія може реалізувати три варіанти дій проти України.

 

По-перше, це може бути демонстрація сили біля держкордону України і в окупованому Криму шляхом проведення заходів військового характеру.

 

По-друге, може мати місце військова операція збройних сил РФ з метою вирішення проблеми водопостачання Криму із захопленням частини території південних областей України.

 

Третім варіантом, за даними українських розвідників, є провокування підрозділів об'єднаних сил України до реалізації військових дій на тимчасово окупованій території Донбасу з слушні звинуваченням України в порушенні існуючих домовленостей.

 

Пан Буданов розповів, що станом на початок березня поточного року поблизу державного кордону України було розгорнуто збройні сили Російської Федерації в складі двох армій військово-повітряних сил і протиповітряної оборони (ППО), а також Чорноморського флоту, а в готовності до застосування знаходилися 28 батальйонних тактичних груп (БТГР) на Орловсько-Воронезькому, Донському і Кримському операційних напрямках.

 

Загальна чисельність розгорнутої групи становила 89 тисяч осіб.

 

Керівник ГУР зазначив, що орієнтовно, завершення розгортання повного складу сил і засобів РФ поблизу держкордону України і на тимчасово окупованій території АР Крим очікується на 20 квітня. Кількість особового складу до цієї дати має збільшитися до 110 тисячі осіб.

 

Зауважимо, що в середу секретар Радбезу Росії Микола Патрушев заявив, що Україна нібито може організувати провокацію, щоб почати військові дії проти Криму, і може готувати теракти в РФ та інших країнах.

 

Розвідка повідомляла, що на початку квітня Росія завезла на окуповані території сходу України близько 250 своїх військовослужбовців і понад 2 тисячі тон пального, також РФ посилює контроль за військ

 

Президент США Джо Байден зателефонував президенту Росії Володимиру Путіну напередодні. Головна тема розмови, яку ініціював Байден: нарощування російських військ на кордоні з Україною