Аваков написав «слобожанською» мовою мемуари про «Харківську весну»

10:58, 14.04.2021
Аваков написав  «слобожанською» мовою мемуари про «Харківську весну»

Письменник-початківець, міністр МВС Арсен Аваков зі своєю книгою та претензіями на роль мовознавця в Україні.

У харківському видавництві «Фоліо» вийшла книга міністра внутрішніх справ України  Арсена Авакова під назвою «2014. Миттєвості харківської весни».

 

Громадськості вона стала цікавою наразі лише тим, що  перекладена з так званої “слобожанської” мови, яку активно пропагує міністр. 

 

Про  сам переклад  зазначено у вихідних даних цього видання   -  "переклад зі слобожанської І. В. Філенко”.

 

Як повідомляє  УМ,  інформацію про це  у фейсбуці поширила  користувачка Галина Прилуцька.

 

Книга спогадів міністра вийшла у харківському видавництві “Фоліо” в грудні 2020 року.

 

 

Анонсуючи свій  твір  у фейсбуці, сам письменник – початківець  Арсен Аваков зазначив, що  у книжці він розповідає про те, як бачив і переживав “свою історію – як харків’янин і як міністр внутрішніх справ, який тоді тільки-но прийшов на руїни правоохоронної системи”.

 

Також у книзі поширено  історії від харків’ян, “які брали участь в тих подіях, переживали їх як історію свого міста і свою особисту долю”.

 

Тут  є багато документів – від публікацій ЗМІ до унікальних матеріалів розвідки та аудіозаписів переговорів сепаратистів, - отриманих у рамках оперативних заходів, на публікацію яких Аваков отримав спеціальний дозвіл слідства.

 

Як стверджує міністр  Арсен Аваков, він уперше публікує “план по Харкову та області” – електронне листування кураторів “русской весны”, в якому детально, аж до геоміток, був розроблений план окупації Слобожанщини та створення “ХНР”.

 

Цікаво, що раніше Арсен Аваков неодноразово називав свою російську мову “слобожанською” та заявляв, що ця мова (фактично – російська) також належить Україні.

 

Прикметно, що  заяви глави МВС Арсена  Авакова про  “слобожанську (російську) мову”  та «російську українську»  крокують  паралельно із заявами прессекретарки президента Зеленського Юлії Мендель про потребу визнання в Україні якоїсь  «української російської» .