Вакцину Pfizer першими отримають літні люди і прикордонники

15:27, 10.04.2021
Вакцину Pfizer першими отримають літні люди і прикордонники

Влада планує вакцинувати від COVID-19 більше половини дорослого населення України до кінця 2021 року.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, як будуть розподіляти перші партії вакцин Pfizer та Coronavac.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Ляшко розповів під час пресконференції у суботу.

 

Зокрема, перші 117 тисяч доз вакцини Pfizer, які доставлять в Україну в рамках COVAX орієнтовно 14-15 квітня, підуть для щеплень персоналу і мешканців будинків престарілих, а також рятувальників ДСНС і прикордонників.

 

«Ці інтернати - це ще перший етап, який ми розраховували почати ще в лютому. Але оскільки вже було передбачено логістичне планування і щоб не змінювати наші напрацьовані алгоритми, ми вирішили повернутися до цієї групи людей із цією ж вакциною», - сказав пан Ляшко.

 

Тоді як 215 тисяч доз вакцини Coronavac, яку вже привезли в Україну, розподілять між людьми з інвалідністю та тими, хто за ними доглядає; людьми, які працюватимуть на ЗНО-2021; олімпійцями та паралімпійцями, які представлятимуть Україну на іграх 2021 року; поліцейськими.

 

Також Віктор Ляшко вважає реалістичним план РНБО вакцинувати від COVID-19 більше половини дорослого населення до кінця 2021 року.

 

«Висока ймовірність його реалізації, якщо складуться всі компоненти, які можуть вплинути на виконання: наявність вакцини, бажання людей, навченість медперсоналу, оскільки багато різних продуктів може одночасно використовуватись, наявність розхідних матеріалів і зниження захворюваності на COVID, щоб медичні працівники, які надають допомогу, вивільнились для того, щоб могли проводити щеплення», - каже він.

 

Головний санлікар зазначив, що він не знає, як довго система зможе витримувати 6,5-7 тисяч добових госпіталізацій, бо в такому випадку "система ходить по краю леза".

 

Зауважимо, що станом на 10 квітня з початку кампанії з вакцинації проведено 373 005 щеплень від COVID. За добу 9 квітня було щеплено 19 858 осіб.

 

Як повідомляла "УМ", у Словаччині розгорівся скандал через те, що Росія продала цій країні "ліву" вакцину.