Болгарія обурена знищенням пам’ятника Хану Кубрату на Полтавщині

18:59, 09.04.2021
Болгарія обурена знищенням пам’ятника Хану Кубрату на Полтавщині

Невідомі підкопали бетонну основу комплексу Кубрата, в результаті чого пам’ятна стела впала і розбилася.

Вандали розбили меморіальний комплекс на місці захоронення давнього болгарського царя Хана Кубрата, що у селі Мала Перещепина Новосанжарської громади Полтавської області на початку цього тижня.

 

Поліція встановила на місці події, що невідомі особи здійснили підкоп бетонної основи комплексу, в результаті чого пам’ятна стела впала і розбилася.

 

Як повідомляє Україна молода, згодом на акт вандалізму відреагувало МЗС Болгарії. У свою чергу, МЗС України різко засудило дії вандалів і вважають, що це могла бути провокація.

 

Наразі поліція проводить пошукові заходи щодо встановлення осіб причетних до пошкодження меморіалу Кубрата, який керував протодержавою Велика Булгарія у VII столітті.

 

Тоді як офіційна Софія очікує від Києва виявлення вандалів та суду над ними.

 

«Болгарія надає великого значення повазі прав та історичної та культурної самобутності 200-тисячної болгарської громади в Україні, що також сприяє прекрасним стосункам між нашими двома країнами», - йдеться у заяві болгарських дипломатів.

 

«Ця провокація не вплине на розвиток дружніх відносин України та Болгарії, а сам меморіальний знак має бути якнайшвидше відновлений», - відповіли в МЗС України.

 

 

Поліція Полтавської області повідомила, що вандалів можуть судити за ст. 298 Кримінального кодексу - за знищення об'єктів культурної спадщини. Їм загрожує великий штраф або обмеження свободи на строк до 2 років.

 

Наразі слідство має дві основні версії злочину - "спроба чорних археологів знайти якісь скарби" або "якась провокація проти України".

 

У поліції відзначають, що якщо виправдається версія про "чорних археологів", це означає, що їм дуже бракує історичних знань - великі скарби в цій місцевості дійсно знайшли, втім, ще у 1912 році.

 

ДОВІДКА «УМ»

 

 

Хан Кубрат у VII столітті об’єднав болгар у союз і створив у степах нинішньої України та Кубані Велику Булгарію - об'єднання тюркських племен-протоболгар. Кубрат був союзником Візантії і завдав нищівної поразки арабським військам.

 

Хан був похований разом зі своїми скарбами на території Полтавської області. Після смерті Кубрата, яка сталася приблизно у 660-х роках, створене ним об'єднання розпалося. Один з синів Кубрата - Аспарух під тиском хазар вивів своє плем'я на території сучасних Румунії та Болгарії, де 679 року заснував Перше Болгарське царство.

 

Тюрки-протоболгари досить швидко змішалися з місцевим слов'янським населенням, перейнявши його мову. Так і розпочалася історія балканської Болгарії і болгарської нації.

 

У 1912 році біля села Мала Перещепина місцевий хлопчик знайшов Перещепинський скарб — 75 кілограмів золотих та срібних речей. Загалом це було 800 окремих предметів переважно із золота (вагою 25 кг) і срібла (вагою 50 кг) - золоті та срібні посудини, прикраси із золотих візантійських монет-солідів середини VІІ століття, золоті браслети, персні та гривні, фрагменти зброї, золоті деталі від поясів і кінські упряжі, частини дерев'яного жезла в золотому облицюванні.

 

Згодом історики встановили, що знайдений перстень із монограмою "Кубрата патрикія" дозволяє стверджувати, що Перещепинський скарб перебував у могилі хана Великої Болгарії.

 

На місці знахідки встановили пам’ятну стелу у 2001 році. Болгарські громадяни та етнічні болгари з усього світу приїжджають до села Мала Перещепина.

 

Хоча Кубрат не брав безпосередньої участі у створенні балканської Болгарії, він вважається людиною, яка заклала підвалини болгарської державності.