Януковича можуть повернути в Україну для справедливого покарання

16:52, 25.03.2021
Януковича можуть повернути  в Україну для справедливого покарання

Екстрадиція в Україну вже стукає у двері

Суд залишив в силі заочний арешт президентові-втікачу Віктору Януковичу у справі про захоплення державної влади.

 

Відтак, Україна може ініціювати екстрадицію.  

 

Про це, за інформацією УМ, повідомляє Генеральна прокуратура України.

 

У повідомленні йдеться, що  Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги захисників колишнього президента та залишив в силі рішення Печерського районного суду щодо обрання стосовно нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою у кримінальному провадженні за фактом захоплення державної влади.

 

Наразі сторона обвинувачення має право розпочати стосовно підозрюваного процедуру екстрадиції та звернення до суду за дозволом на здійснення спеціального досудового розслідування.

 

Нагадаємо, що в квітні 2010 року Янукович, перебуваючи у Харкові, штучно створив передумови до збільшення чисельності військ РФ та умов їх перебування на території України, під приводом отримання знижки на природний газ, підписавши від імені України угоду між Україною та Російською Федерацією. Цим документом було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту РФ. При цьому, Угода, а також укладені контракти на її виконання між АТ "НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром", фактично не надавали жодного зниження ціни на газ.

 

Перед підписанням документів ціна для України була двічі штучно завищена Російською Федерацією: станом на кінець 2008 року ціна газу за 1 тисячу кубічних метрів для України становила 179,5 долара США, тоді як на кінець 2010 року – 352,33 долара США. Крім цього саме зниження визнавалось зобов’язаннями України з державного боргу перед РФ, що погашаються.

 

У результаті підписаних Януковичем так званих "Харківських угод" було збільшено особовий склад військ та військової техніки Збройних Сил РФ на території України замість підготовки до їх зменшення та виведення з території України.

 

Надалі, починаючи з 20 лютого 2014 року військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими підрозділами Збройних Сил РФ, які  вторглися на територію півострова Крим, здійснили військову окупацію та подальшу анексію півострова Крим, що призвело до тяжких наслідків -  порушення територіальної цілісності України.

 

У січні 2021 року слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому президенту України Віктору Януковичу у державній зраді за підписання Харківських угод.

 

Як повідомляла "УМ", слідчі ДБР надіслали підозру у держзраді експрем’єру-втікачу Миколі Азарову за «останнім відомим місцем його проживання» в Росії.