Масляна або Бабський тиждень: традиції і прикмети

18:21, 08.03.2021
Масляна або Бабський тиждень: традиції і прикмети

Чоловіки на Масляну в усьому мають слухатися жінок.

Масляна або Бабський тиждень розпочинається у православних християн у понеділок, 8 березня і триватиме до 14 березня.

 

Згідно з народними традиціями, як погуляєш на Масляну — так і рік проведеш. Під час святкувань потрібно сміятися і веселитися, обов`язково з`їсти перший млинець, викинути з дому непотрібні речі, слухатися в усьому жінок. І це далеко не все, що потрібно зробити на Масляну.

 

Про це нагадує Україна молода.

 

Масляна — яскраве, веселе давнє слов’янське народне свято, що настає в кінці зими. У дохристиянські часи було приурочене до весняного рівнодення.

 

Щорічно Масляну святкують у різний час. Дата Масляної залежить від дати Великодня. За 7 тижнів до Великодня, який у 2021 році святкується 2 травня, розпочинається Великий піст — із 15 березня по 1 травня.

 

За тиждень до Великого посту приходить сирна седмиця або Масляна. Таким чином, Масляна в 2021 році починається у понеділок, 8 березня, і триває тиждень, до 14 березня.

 

 

Що потрібно робити на Масляну:

 

Масляна має й інші назви: сирна седмиця, маслений тиждень, Колодій. Сама назва говорить за себе — у Масляний тиждень прийнято вживати в їжу сир, масло, молоко та інші молочні продукти.

 

На Масляну існує багато народних традицій. Наприклад, незмінний атрибут Масляної — рум’яні, гарячі, апетитні круглі млинці, які символізують собою ясне сонечко, таке ж рум’яне і спекотне.

 

Масляна — це одне із найулюбленіших у народі, довгоочікуваних і тривалих свят. Вона супроводжується гучними гуляннями, ситним застіллям, іграми, піснями. Люди здавна вірили, як погуляєш на Масляну, так і рік пройде. А тому свято намагалися провести весело, щедро, з широкою душею і багатими гостинцями.

 

В Україні ще збереглися елементи язичництва та окультизму, які проявляються навіть під час православних традицій. Так, одним із давніх звичаїв на Масляну вважалось робити опудало Масниці. Начебто, Масниця була втіленням злої зими, яка хотіла заполонити весь світ своїм холодом. Наприкінці свята люди спалювали солом’яну Масницю й тішились, що побороли зиму.

 

На Масляну потрібно веселитися, але і про роботу не забувати. В будинку наводять порядок, в останній день Масляного тижня перемивають весь посуд — щоб у Великий піст увійти в чистоті.

 

У тому числі в чистоті духовній — так що не варто забувати ходити до церкви і проявляти щедрість душі на цьому тижні.

 

Що стосується прибирання — то прикмети на Масляну свідчать: чим більше непотрібного викинеш на Масляному тижні — тим більше потрібних речей подарує тобі доля.

 

А ще Масляний тиждень називали Бабським або Колодієм. Протягом цього тижня чоловікам належало в усьому слухати жінку та виконувати її накази і забаганки.

 

Прикмети на Масляну

 

Якщо перший млинець пропечений і рум’яний у господині, то вся родина буде здорова весь рік.

Млинці не можна різати ножем — це може накликати біду.

Якщо на Масляну вдарить мороз, то літо буде теплим, але не спекотним.

Якщо в останній день Масляної погана погода, то весна буде ясна і тепла.

Якщо на Масляну багато бурульок на дахах, то рік буде врожайним.

Якщо у юної дівчини млинець прилип до пательні, то заміж їй нескоро.

Перший млинець молоді дівчата виносять на вулиці та віддають перехожим. Як звати першого зустрічного — так будуть і кликати судженого.

 

Чого не можна робити на цьому тижні

 

Їсти м’ясо — на Масляному тижні м’ясні продукти вже під забороною. Так що м’ясні начинки, за каноном, у млинцях не використовують.

 

Відмовлятися від першого млинця — за повір’ям він наділяє здоров’ям, так що з’їсти варто навіть тим, хто сидить на дієті.

 

Скупитися на частування — особливо це стосується тещ (інакше розлад у відносинах із зятем буде). Не відмовляють в пригощанні навіть непроханим гостям і вбогим.

 

Зловживати алкоголем.

 

Сваритися — це заборона категорична, тому що її порушення загрожує бідами не лише самій людині, але й всій її родині.

 

Як повідмляла "УМ", українську національну страву – борщ визнано, як один з найсмачніших супів у світі.