Розпочався візит Папи Франциска в Ірак: вперше в історії папства

11:36, 05.03.2021
Розпочався візит Папи Франциска в Ірак: вперше в історії папства

Вперше наступник святого Петра прибуває до цієї країни.

Після 15-місячної перерви у небо знову піднявся літак з Наступником святого Петра на борту. Вранці, 5 березня 2021 р., з Римського міжнародного аеропорту Фюмічіно злетів Airbus330 італійської авіакомпанії «Alitalia», який, здолавши три тисячі кілометрів, перетнувши повітряний простір Італії, Греції, Кіпру, Ізраїлю та Йорданії, доставить Святішого Отця до Іраку. Переліт триватиме 4,5 години. Це 52 країна, яку Папа відвідає за період свого понтифікату, що розпочався 8 років тому.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Радіо Ватикану.

 

Вперше наступник святого Петра прибуває до цієї країни. Святий Іван Павло ІІ планував відвідати Ірак 1999 року, щоб саме з місця покликання Авраама розпочати прощу місцями спасіння, приурочену до Ювілею Двотисячоріччя. Про своє бажання відвідати цю країну Папа Франциск виразно заявив, зустрічаючись 2019 року з доброчинцями, які допомагають Східним Католицьким Церквам.

 

Прибуття Папи Франциска до міжнародного аеропорту Багдада заплановане на 14:00 місцевого часу (13:00 – київського). Перший день перебування в цій країні передбачає зустріч з представниками влади та громадянського суспільства в президентському палаці та з єпископами, духовенством, чернецтвом і катехитами у сиро-католицькому катедральному соборі. Резиденцією Святішого Отця, як звичайно, буде Апостольська нунціатура.

 

Нагадаємо, що серед організаторів цього візиту — відомий місіонер о. Паскаль Ґольніш. Він є автором книги «Християни Сходу: опір на нашій землі», яка вийшла в українському перекладі у видавництві «Дух і літера». У цій книзі автор окреслює ключові сенси такої важливої подорожі.

 

Монсеньйор Паскаль Ґольніш є головою місіонерської благодійної організації «Справа Сходу» («L’OEuvre d’Orient»), добре обізнаний з ситуацією християн у країнах Азії, де бував неодноразово. У книзі він привертає увагу до тривожної долі християн на Сході, особливо біженців, говорить про їхнє право на громадянство у своїй батьківщині й висловлює надію на повернення гнаних до своїх домівок. Паскаль Ґольніш нагадує, що цей багатостраждальний регіон є місцем зародження й першого розповсюдження християнства, тож християни на Сході — у себе вдома.