Вирок Саркозі: в чому обвинувачували і за що засудили експрезидента Франції

03.03.2021
Вирок Саркозі: в чому обвинувачували і за що засудили експрезидента Франції

Ніколя Саркозі.

Кримінальний суд Парижа засудив колишнього президента Франції Ніколя Саркозі до трьох років тюремного ув’язнення (два з яких — умовні), визнавши його винним у корупції і торгівлі впливом у так званій справі про «прослуховування», відкритій у 2014 році в результаті прослуховування телефонних розмов експрезидента з його адвокатом Тьєррі Ерцогом.

 

Національна фінансова прокуратура вимагала для експрезидента чотири роки позбавлення волі, з них — два умовно, повідомляє RFI (Міжнародне французьке радіо).


Ніколя Саркозі став другим президентом в історії Франції, який отримав судовий вирок за кримінальний злочин. Першим був Жак Ширак, якого визнали винним і засудили до двох років умовно у справі про так звані «фіктивні робочі місця» в паризькій мерії, тобто за те, що він влаштовував друзів на фіктивні високооплачувані посади під час перебування на посаді мера Парижа.

 

Суд над Саркозі став першим в сучасній історії Франції, коли експрезидент країни постав на процесі особисто (Ширак у ході судових розглядів 2011 року був хворим, і його представляли адвокати).


Призначене покарання Ніколя Саркозі, можливо, буде відбувати вдома з електронним браслетом: суд ще має визначити деталі виконання вироку. А поки у експрезидента є можливість подати апеляцію.

 

Два інших обвинувачених — Тьєррі Ерцог, а також колишній прокурор при Касаційному суді Жильбер Азібер — отримали аналогічні вироки. Кримінальний суд визнав, що між колишнім президентом, якому зараз 66 років, Тьєррі Ерцогом і колишнім прокурором Жильбером Азібером, був укладений «корупційний пакт».


У грудні 2020 року Національна фінансова прокуратура (PNF) запросила для обвинувачених більш суворі вироки: по 4 роки тюремного ув’язнення (включаючи два роки умовно) для всіх трьох фігурантів справи (а для адвоката Тьєррі Ерцога вимагали ще й 5-річної заборони на професійну діяльність). Усі троє заявляли на процесі про свою невинуватість.


Звинувачення трьом фігурантам «справи про прослуховування» були висунуті в липні 2014 року. За даними звинувачення, експрезидент міг отримати від прокурора — через посередництво свого адвоката — конфіденційну інформацію, в тому числі про прослуховування, на яку слідчі поставили його телефони по інших розслідуваннях, зокрема, по «лівійській справі» і по так званій «справі Бетанкур».


Крім того, обвинувачення вважає, що експрезидент просив прокурора Азібера «посприяти» у винесенні сприятливого для нього судового рішення.

 

Прокуратура вважає, що Жильбер Азібер в обмін на надані Саркозі «послуги» попросив влаштувати його на високу посаду в князівстві Монако. Крім статей про «корупцію» і «торгівлю впливом», суд визнав винними Азібера і Ерцога в «розголошенні таємниці слід­ства».


Саркозі, син єврейських вихідців з Угорщини, зробив блискучу політичну кар’єру за президентства Жака Ширака. Був президентом Франції з 2007 до 2012 рік. Балотувався на другий президентський термін і, за результатами опитувань громадської думки, мав усі шанси на перемогу. Але саме в розпал виборчої кампанії французькі слідчі зацікавилися фінансуванням обох передвиборчих кампаній — 2007 і 2012 років.

 

Саркозі підозрювали у тому, що він витратив більше, ніж треба, і приймав незаконні пожертви від співвласниці косметичної фірми L’Oreal мільярдерки Ліліан Бетанкур і нібито навіть від лівійського лідера Муаммара Каддафі.

 

Вже в ході слідства Саркозі висунули інші звинувачення — в корупції і використанні службового становища. Ці обвинувачення остаточно поставили хрест на політичній кар’єрі Саркозі, яка мала такий блискучий початок.


І теперішній судовий вирок — iще не кінець. На березень заплановано новий суд, де Саркозі і його 13 соратників мають відповісти на звинувачення в незаконному фінансуванні виборчої кампанії 2012 року.

 

Саркозі підозрюють у причетності до шахрайства, в результаті якого йому вдалося майже вдвічі перевищити визначений законом ліміт витрат на програну виборчу кампанію, повідомляє Бі-Бі-Сі.


У таборі французьких правих, яких репрезентує Саркозі, відреагували на рішення суду, назвавши покарання «невиправдано суворим». Дружина колишнього президента Франції, в минулому — італійська супермодель, а тепер популярна французька співачка Карла Бруні, у коментарі на рішення суду назвала вирок несправедливим і заявила, що боротьба триватиме.