СБУ Черкащини викрила ділків, які «відшкодували» ПДВ на 8 мільйонів

03.03.2021

Служба безпеки України викрила міжрегіональне угруповання, яке організувало протиправний механізм відшкодування з бюджету податку на додану вартість (ПДВ).

 

Оборудка дозволила ділкам отримати відшкодування з державного бюджету штучно створеного ПДВ на понад 8 мільйонів гривень.

 

Про це «Україні молодій» повідомила Катерина Дрога з управління СБУ в Черкаській області.


Слідчі органів безпеки встановили, що налагодив схему менеджмент однієї з черкаських продовольчих компаній. В оборудці було задіяно три «фірми-прокладки», зареєстровані в різних регіонах.

 

«Через фіктивні безтоварні операції продукцію нібито передавали на переробку комерційній структурі, що входить до одного з найбільших агрохолдингів України. Отримавши відповідні сертифікати від структур агрохолдингу, черкаська компанія експортувала продукцію», — розповідає Катерина Дрога.


Під час обшуків в офісах у різних регіонах України правоохоронці вилучили фінансову документацію, зразки штампу виробника м’ясної продукції, «чорну бухгалтерію» що підтверджує проведення незаконних оборудок.

 

Наразі в межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до протиправної схеми.