Агент російської воєнної розвідки хотів купити інформацію про новий танк «ОПЛОТ»

02.03.2021

Контррозвідка Служби безпеки України затримала в Харкові завербованого агента російської воєнної розвідки, який хотів таємно викупити технічну документацію з розробки та виробництва нового українського танка Т-84БМ «ОПЛОТ».


Як повідомила пресслужба відомства, зловмисник вийшов на одного зі співробітників харківського ДП «ХКБМ ім. Морозова» і прагнув через нього роздобути необхідні зразки. Отримавши цю інформацію, в СБУ вирішили спіймати завербованого зрадника на гарячому.

 

Тобто в момент, коли він відпрацьованими каналами передавав фотокопії представнику російських спецслужб.

 

Наразі злочинцю повідомлено про підозру за статтею «державна зрада». Операція була проведена під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.


Цей гучний скандал уже ­встигли прокоментувати в пре­сі російські високопосадовці. Так, депутат Держдуми Руслан Бальбек повідомив, що СБУ «приписала собі неіснуючі подвиги».

 

За його словами, Україна в танкобудуванні залишилася у вчорашньому дні, а Росія, навпаки, вже  «зробила крок у день завтрашній».

 

«Не стане виробник лімузинів цікавитися кресленнями замшілої моделі», — глузливо похизувався він.


Але, як з’ясувалося, у справі новітнього танкобудування РФ, скоріше, пасе задніх, аніж піднялася на рівень майбутнього.

 

Тобто й досі використовує модернізовані моделі дійсно «замшілого» Т-72, розробленого в 1973 році минулого століття. Розхвалений же російською пропагандою новий танк «Армата» й досі не надійшов у серійне виробництво, хоча на підприємстві «Уралвагонзавод» обіцяли виготовити понад 2 тисячі новеньких зразків.

 

Поки що на огляд заінтригованої публіки виробники представили кілька років тому лише єдину модель «диво»-машини, але й та ганебно заглухла біля мавзолею на Красній площі.

 

Причому ганебний інцидент стався під час параду до Дня Перемоги. Аби вийти з неприємної ситуації, диктор повідомив, що публіці продемонстрували процес «евакуації підбитої техніки», оскільки «Армату» довелося прибирати з площі примітивним тягачем. Більше про модель завтрашнього дня тут воліють не згадувати.