І армійські, і з ФСБ: десятки російських снайперів полюють на захисників України

02.03.2021
І армійські, і з ФСБ: десятки російських снайперів полюють на захисників України

Ситуація на фронті неспокійна. У зоні бойових дій на Донбасі 27 лютого боєць ВСУ Руслан Макогон iз Хмельниччини підірвався на міні ПОМ-2 й отримав осколкові поранення.

 

Військовослужбовця доправлено до військового шпиталю Харкова — він переніс операцію й прийшов до тями, але попереду в Руслана ще одна операція.


В останній день зими окупанти сім разів порушили режим припинення вогню. Так, неподалік населеного пункту Пищевик російсько-окупаційні війська відкривали прицільний вогонь зі 120-мiлiметрових мінометів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької та снайперської зброї.

 

Внаслідок обстрілів противника загинув один український воїн. Командування операції Об’єднаних сил висловлює щирі та глибокі співчуття родині загиблого воїна.


У районі населених пунктів Широкине та Водяне, що на Приазов’ї, окупанти вели вогонь iз гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

 

На цьому ж напрямку було зафіксовано проліт ворожого БПЛА з перетином лінії розмежування, який вчасно було подавлено засобами РЕБ. Також поблизу Верхньоторецька окупанти здійснили кілька пострілів з автоматичних станкових гранатометів.


У відповідь на обстріли противника наші воїни відкривали вогонь.


Основною метою дій окупантів залишалось провокування ЗСУ на відкриття вогню у відповідь iз подальшим звинуваченням у порушенні режиму припинення вогню.

 

У кількох випадках противник обстрілював наші позиції одночасно з запитом на тишу начебто через обстріл iз боку ЗСУ.  За всіма фактами зафіксованих порушень УС СЦКК вживали заходiв реагування в межах координаційного механізму через СММ ОБСЄ.


Станом на 7-му годину ранку 1 березня було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: неподалік Павлополя збройні формування РФ вели прицільний вогонь з автоматичних станкових та станкових протитанкових гранатометів. На такі дії противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Як повідомив представник Головного управління розвідки Мін­оборони України Вадим Скібіцький, «на територію України зараз дуже активно заходять снайперські групи збройних сил Росії, ФСБ, інших силових структур.

 

Це близько 50 осіб, які постійно перебувають на нашій території для того, щоб відпрацьовувати найбільш важливі завдання і, крім того, підвищувати свій бойовий досвід iз застосування снайперського озброєння в сучасних конфліктах».


Вражають цифри, нещодавно оприлюднені українським МЗС: країна-агресор розмістила на Донбасі 450 танків, 834 броньованi машини і 663 артилерійськi системи і не менше 30 тис. російських військових.


У свою чергу цими днями головнокомандувач Збройних сил країни Руслан Хомчак заявив:

 

«Що стосується наступальних дій, то ще минулого року ми розпочали й продовжуємо зараз підготовку всіх бойових військових частин до наступальних дій на урбанізованій місцевості». За його словами, це потрібно, щоб бути готовими до будь-якого розвитку ситуації.