Порошенко відреагував на закиди про бездіяльність щодо Криму

10:41, 27.02.2021
Порошенко відреагував на закиди про бездіяльність щодо Криму

Петро Порошенко запевняє, що в часи його президентства влада постійно тримала питання деокупації Криму на порядку денному.

П’ятий президент України (2014–2019), нині лідер партії «Європейська солідарність»  Петро Порошенко критично відреагував на закиди чинного керівництва держави щодо окупованого Росією Криму.

 

Як повідомляє Україна молода, зокрема, Порошенко відповів на заяви секретаря РНБО Олексія Данілова, мовляв, за часів попереднього президента влада демонструвала бездіяльність щодо Криму.

 

«Заяви нинішньої влади про те, що до їхнього приходу нічого не робилося, – це ляпас міжнародним партнерам України, які п’ять років працювали з нами надзвичайно ефективно», – заявив Петро Олексійович.

 

Попередній президент нагадав про те, що було насправді здійснено за часи його президентства:

 

«З 2014 по 2019 роки українська влада постійно тримала питання деокупації Криму на порядку денному міжнародної політики. У Трампа (тодішнього президента США Дональда Трампа – ред.) було дуже специфічне ставлення до Криму. Але під час мого першого візиту в Білий дім 15 хвилин із 40-хвилинної розмови ми говорили про Крим».

 

І додав: «Після цього ми отримали базовий міжнародний документ, який називається «Декларація Помпео», який чітко заявив, що США ніколи не визнають російську окупацію Криму, і це принциповий документ Сполучених Штатів. Бо державний секретар від імені держави США може робити подібні заяви».

 

За його словами, це лише один із моментів діяльності на посаді президента. Мовляв, діяльність влада у 2014 – 2019 рр. була спрямована на несприйняття окупації Криму в міжнародній спільноті і наближення деокупації українського півострова.

 

Також, серед іншого, за часи перебування Порошенка на посаді президента України і з ініціативи його влади Генеральна асамблея ООН ухвалила низку резолюцій із приводу порушення Росією прав людини в окупованому нею Криму чи з приводу мілітаризації Криму Росією; такі резолюції продовжили відтак ухвалювати і після відходу Порошенка від влади.

 

Крім того, численні заяви про невизнання претензій Росії на анексію Криму робили в ті часи західні союзники України, які також наклали санкції на Росію і на захоплені нею активи в Криму і на низку осіб, причетних до окупації Криму й намагань легітимізувати претензії Росії на анексію півострова.

 

Зауважимо, що напередодні, 26 лютого, секретар РНБО Олексій Данілов заявив, нібито в часи президентства Порошенка питання Криму не розглядалося: «На превеликий жаль, із 2014 по 2019 рік у державі з кримського питання не було цілісної стратегії, воно не було жодного разу розглянуто».

 

Пан Данілов розповів, що на засіданні РНБО того дня розглядали питання проєкту державної стратегії деокупації і реінтеграції окупованих територій Кримського півострова – АРК і Севастополя.

 

«І ми домовилися, що через два тижні, на наступному засіданні РНБО, це питання буде в остаточному вигляді прийняте і те, що стосується публічної частини, буде презентовано нашому суспільству», – сказав Данілов, додавши, що частина рішень залишиться закритою.

 

За його словами, цю роботу почали тільки «в 20-х числах лютого 2020 року» – хоча Зеленський став президентом іще 20 травня 2019 року, а його партія «Слуга народу» отримала однопартійну владу в серпні того ж року за результатами позачергових виборів до Верховної Ради.

 

Як повідомляла «УМ», Україна запроваджує санкції проти 10 осіб з вищого офіцерського складу за зраду Батьківщині. Йдеться про колишніх високопосадовців армії і флоту, які втекли після Революції гідності, але мають активи в Україні.

 

Також РНБО доручила Кабінету міністрів розробити законопроєкт про виявлення українців з подвійним громадянством. Термін, протягом якого уряд Шмигаля має впоратися із дорученням – два місяці.