Ювілей Галицької асамблеї: депутати Тернопільської райради звернулися до голів громад

26.02.2021

На сесії Тернопільської районної ради прийнято звернення до голів територіальних громад району щодо підтримання Декларації про державний суверенітет України, як одного з етапів суверенізації України з нагоди 30-річчя Галицької асамблеї та Всеукраїнського республіканського референдуму.

 

Починається воно екскурсом в історію, коли в лютому 1991 року в приміщенні Львівського оперного театру відбулося розширене спільне засідання депутатів обласних рад Тернопільщини, Львівщини та Івано-Франківщини за участю делегацій з інших західних областей, яке з легкої руки журналістів і отримало згодом назву Галицької асамблеї.

 

А на 17 березня того року вже було призначено всесоюзний референдум із запитанням «Чи вважаєте ви за необхідне збереження СРСР як оновленої федерації рівноправних суверенних республік, у яких будуть повною мірою гарантуватися права і свободи людини будь-якої національності?».


«На Галицькій асамблеї, — згадується у зверненні, — було прийнято рішення в межах трьох областей (Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської. — Авт.) провести ще один місцевий референдум і запитати виборців: «Чи хочете ви, щоб Україна стала незалежною державою, яка самостійно вирішуватиме всі питання внутрішньої і зовнішньої політики, забезпечуватиме рівні права громадянам, незалежно від національної та релігійної приналежності?». Цей референдум став предтечею референдуму 1 грудня 1991 року».


Удруге, 5 вересня 1991-го, Галицька асамблея збиралася вже у Тернополі, і саме на ній кандидатом у президенти України було висунуто незабутнього В’ячеслава Чорновола.

 

Тепер же, з нагоди ювілейної річниці Асамблеї, яку ще називали дітищем Чорновола, депутати Тернопільської ради звернулися до очільників громад із закликом повсюдно провести низку масових інформаційно-просвітницьких та інших заходів в пам’ять про ті історичні події.