Суспільний «нежданчик»: Зе-влада намагається зберегти обличчя в скандалі з вироком Сергію Стерненку

26.02.2021
Суспільний «нежданчик»: Зе-влада намагається зберегти обличчя в скандалі з вироком Сергію Стерненку

Адвокат Масі Найєм і його підзахисний Сергій Стерненко.

Масове обурення громадськості викликав оголошений вирок Приморського райсуду Одеси — сім років і три місяці позбавлення волі відомому активісту Сергію Стерненку.

 

І доки захист готує апеляцію на це ганебне рішення кривосуддя, прихильники активіста ще у вівторок організували багатотисячні акції протесту під гаслом #СтерненкуВолю в багатьох містах України.


Найгарячіше було в Києві, де поблизу офісу президента поліція перекрила прохід на вулицю Банкову, що призвело до сутичок з активістами, які тривали до глибокої ночі.


Влада вочевидь не розраховувала, що суспільний резонанс буде аж настільки потужним (в окремих обласних центрах спостерігачі відзначають, що стільки людей на центральних площах не бачили з часів Євромайдану), а ще Банкову лякає, що люди «не погнівалися і розійшлися», а планують продовжувати акції протесту знову й знову: наступні заходи заплановано в суботу, 27 лютого, о 12.00. Мовляв, якщо до цього часу Сергія Стерненка не звільнять, а події будуть «настільки глобальними», що країну чекає нова революція.


Тож влада шукає способи діяти на випередження й заспокоїти громадськість, не втративши обличчя. Щоправда, виходить це вкрай незграбно. У монобільшості «слуг» за останні дні видали суперечливі заяви щодо справи Стерненка.

 

Так, одні просять  президента Зеленського провести в країні судову реформу (мовляв, такі замовні вироки, як в Одесі у справі Стерненка, ганьблять владу, а суспільство вимагає справедливості).

 

Тож необхідно провести публічний, прозорий судовий процес у всіх судових інстанціях під головуванням суддів, які мають бездоганну репутацію в професійному колі й мають довіру громадськості.


Тоді як інші «слуги» — скандально відомі нардепи Данило Гетманцев та Максим Бужанський, — навпаки, закликають силовиків «діяти з мінімальною толерантністю до порушень правопорядку на вулицях».

 

Мовляв, не можна «використовувати реалізацію права на мирні зібрання як засіб тиску на органи влади». Таку ж думку публічно озвучив і прокурор Одеської області Сергій Костенко, чиї підлеглі зганьбилися в суді у справі Стерненка, адже просили навіть більший термін «колючки» для активіста, який свого часу нібито «викрав українофоба і навіть катував його», щоб «збагатитися» розбоєм на 300 гривень...


Наразі ж відомо, що Сергія Стерненка не будуть переводити з СІЗО Одеси (де йому може загрожувати небезпека) до слідчого ізолятора в Києві. Натомість він отримає окрему камеру в Одеському СІЗО на час розгляду апеляції на його вирок.