Закон для Вітренка: Рада розширила повноваження виконувачів обов’язків-високопосадовців

24.02.2021

Учора Верховна Рада зібралася на позачергове засідання заради одного­єдиного законопроєкту — «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби».

 

Закон про це вже був ухвалений ВР, проте президент Володимир Зеленський заветував його. Пропозиції глави держави були зареєстровані й парламенті за номером 4531.

 

Згідно з ними, з тексту документа було виключено рядки «забороняється покладання обов’язків міністра на особу, кандидатура якої на посаду відповідного міністра була відхилена Верховною Радою України поточного скликання».

 

Депутати після тривалих дискусій законопроєкт підтримали. «За» голосували «Слуги народу», «Довіра», «За майбутнє!» та позафракційні.

 

Як наголошують опозиційні депутати, підтриманий закон розширює повноваження виконувачів обов’язків на тій чи іншій посаді, а також дозволяє збільшити термін їхнього перебування на посаді.

 

Як зазначає депутат від «Європейської Солідарності» Ірина Геращенко, тепер не потрібна буде підтримка кандидатури на посаду того чи іншого міністра, закон дозволяє керувати міністерствами виконувачам обов’язків.

 

«Це закон про Вітренка і для Вітренка», — зазначив політичний експерт Тарас Чорновіл у ефірі «Прямого» телеканала. «Президентові навіщось потрібен Вітренко, а цей закон дозволяє останньо­му перебувати на посаді тривалий час та не чекати, доки за нього проголосує Верховна Рада», — наголосив він.

 

Нагадаємо, кандидатуру Юрія Вітренка, який нині є в. о. міністра енергетики, двічі виносили на затвер­дження Верховною Радою, проте народні депутати її не підтримали. Кандидатуру Юрія Вітренка планують утретє винести на голосування.

 

«У мене є конструктивна пропозиція до представників опозиції. Давайте ви проголосуєте за мене на кандидатуру першого віцепрем’єр­міністра, а я зроблю так, щоб Енергоатом, Центренерго були прибутковими, щоб ми позбулися критичної залежності від будь­яких енергоносіїв із Росії», — сказав у ефірі програми «Свобода слова» сам Юрій Вітренко. Цьому кандидату, як видається, чомусь дуже кортить бути затвердженим на цій посаді...