«Іх там нєт», а загиблі є: у боях під Горлівкою окупанти зазнали значних втрат

23.02.2021

Сепаратисти «ДНР» зазнали чималих втрат під Горлівкою 20 лютого — серед загиблих і «комбат» найманців «ДНР».

 

Інформацію про полеглих п’ятьох «гібридів» Путіна підтвердив навіть сумнозвісний ексміністр оборони «ДНР» та військовий злочинець Ігор Гіркін.

 

Загалом, як повідомив у Twitter офіцер української розвідки Сергій Нещадим, «втрати орків 20.02.2021 р. склали 9 осіб: безповоротні (200) — 9 (7 — 3 омсбр 1 АК, 1 — 2 омсбр 2 АК, 1 — 7омсбр 2 АК не бойовий, обставини уточнюються)».


У цей день російські окупанти на Донбасі зірвали перемир’я і влаштували потужні обстріли позицій Збройних сил України.

 

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак зазначив: «Так, 20 лютого противник зробив прицільний обстріл зі 120-мiлiметрових мінометів наших позицій, а також населеного пункту Новгородське, під час якого було пошкоджено три житлові будинки, лінію електромереж і газопровід.

 

Зі 122-міліметрової артилерії противник вів вогонь по наших позиціях у районі населеного пункту Південне. Крім того, з позицій біля населеного пункту Горлівка збройні формування РФ відкрили вогонь по власних позиціях поблизу газорозподільної станції, від якого, за отриманою інформацією, загинув один їхнiй найманець і є поранені».


Численні порушення запрова­дженого у липні 2020 року режиму припинення вогню на Донбасі змусили керівництво України повернути право ЗСУ відкривати вогонь у відповідь у разі відновлення бойових дій незаконними збройними бандформуваннями «республік».

 

Це і було зроблено, причому дуже успішно. Українська армія вкотре  підтвердила, що не втратила навики, набуті з 2014 року, і в змозі вести війну за сучасними стандартами з використанням високотехнологічного обладнання.


Дивує лише те, що на офіційній сторінці пресслужби операції Об’єднаних сил про бої 20 лютого й втрати окупантів — жодного слова. Щодо подій на фронті 21 лютого, то пресслужба інформує, що на переважній більшості ділянок відповідальності частин і підрозділів у районі проведення операції Об’єднаних сил спостерігалася тиша. Було зафіксовано лише одне порушення режиму припинення вогню.


На напрямку, за який відповідає оперативно-тактичне угруповання «Північ», поблизу населеного пункту Світлодарськ російсько-окупаційні війська здійснили кілька прицільних пострілів у бік українських позицій зі снайперської зброї.


Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представників ОБСЄ через Українську сторону Спільного центру контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.


Станом на 7-му годину ранку 22 лютого обстановка в районі проведення операції Об’єднаних сил контрольована українськими воїнами, порушень з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Додамо, що проросійські бойовики продовжують блокувати роботу п’яти контрольних пунктів в’їзду-виїзду на лінії розмежування: «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» та «Мар’їнка». Пропуск людей здійснюють лише два контрольні пункти — «Станиця Луганська» і «Новотроїцьке», де окупанти розблоковують рух людей двічі на тиждень, у понеділок та п’ятницю.


Щодо української сторони, то за рішенням командувача операції Об’єднаних сил відкриті для пропуску через лінію розмежування всі КПВВ. Контрольні пункти функціонують щоденно з 08.00 до 16.00.


«Упродовж тижня через «Станицю Луганську» на тимчасово окуповану територію України прослідували 4 710, а на контрольовану територію — 4 517 людей. Через КПВВ «Новотроїцьке» лінію розмежування перетнули 182 особи та 32 транспортнi засоби до тимчасово окупованої Донеччини, водночас 162 та 29 відповідно — на підконтрольну Україні територію», — повідомили в штабі ООС.

 

Крім того, російські найманці не пропустили на тимчасово окуповану територію 10 громадян, тож наші прикордонники забезпечили їх повернення на територію України.