СБУ опублікувала архіви спогадів киян про Голокост

11:15, 27.01.2021
СБУ опублікувала архіви спогадів киян про Голокост

Діти вмирали, заживо поховані під тілами

У Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту працівники Служби Безпеки України опублікували раніше засекречені документи зі свідченнями свідків жахливого злочину нацистів.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє пресслужба СБУ

 

В архіві спецслужби зберігається чимала кількість документів, які свідчать про злочини як нацистських окупантів, так і радянського тоталітарного режиму.

 

До Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту у СБУ вирішили оприлюднити допити мешканців Києва, які стали свідками масових розстрілів ні в чому не повинних людей в Бабиному Яру.

 

Як свідчать спогади Марії Луценко, яка раніше проживала на вулиці Іллєнка, що до декомунізації була Мельникова, масовий розстріл євреїв почався 25 вересня та закінчився 10 жовтня 1941 року.

 

"Я бачила, як людей роздягали і розстрілювали над урвищем, дітей туди кидали без розстрілу… Одного разу до нас у двір забіг підліток, весь у крові, просив дати йому води. Він впав до яру неушкодженим і після закінчення розстрілів вибрався з-під трупів. У серпні 1943-го розпочали відкопувати трупи, складали вперемішку з дровами, обливали горючим і спалювали. Знищували докази", - розповідала під час допитів у КДБ киянка.

 

Як повідомляла УМ, сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни