Дефіцит Омега-3: головні симптоми

17:34, 23.01.2021
Дефіцит Омега-3: головні симптоми

Норму Омега-3 можна отримати у продуктах, а не лише у капсулах.

Недостатня кількість жирів Омега-3 в організмі може призвести до небезпечних і серйозних наслідків.

 

Як передає Україна молода, нещодавно вчені розповіли, як визначити дефіцит Омега-3 за першими симптомами.

 

Зауважимо, що Омега-3 – це група поліненасичених жирних кислот, які захищають клітинні мембрани і внутрішні органи від руйнування. Без таких сполук неможлива повноцінна робота нервової, імунної та серцево-судинної систем.

 

Крім того, вони стримують запальні процеси, покращують стан суглобів, поборюють емоційні розлади і синдромом хронічної втоми.

 

МОЗ України зазначає, що в останні роки головним відкриттям і розчаруванням в галузі дослідження добавок стало те, що Омега-3 не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них. Водночас люди, що їдять рибу і морепродукти хоча б раз на тиждень, а краще чотири, мають значно менші ризики померти від хвороб серця.Головні симптоми:

 

1. Шкіра.

 

Про дефіцит Омега-3 в організмі часто говорить погіршення стану шкіри – сухість, чутливість або акне. Адже жири Омега-3 покращують цілісність шкірних бар’єрів, запобігаючи втраті вологи і захищають її від подразників, які можуть привести до поширених проблем.

 

2. Депресія.

 

За словами вчених, Омега-3 жирні кислоти можуть допомогти в лікуванні нейродегенеративних захворювань і розладів головного мозку, таких як хвороба Альцгеймера, деменція і біполярний розлад. Багато досліджень показують кореляцію між низьким рівнем Омега-3 і більш високою частотою депресії.

 

3. Волосся.

 

Омега-3 також допомагає зберегти волосся здоровим. Зміни в структурі, цілісності і щільності волосся можуть вказувати на дефіцит важливої речовини в організмі.

 

Крім того, до поширених симптомів дефіциту Омега-3 відносять постійну спрагу, ламкість нігтів, болі в суглобах і м’язах, повільне загоєння ран, саден, подряпин, стомлюваність, слабкість, втрата працездатності і часті застуди, як наслідок зниження імунітету.

 

Продукти

 

Денна норма споживання Омега-3 для жінок - 1.1г, для чоловіків - 1.6г. Що ж потрібно з`їсти, щоб покрити цю норму?

 

Найпопулярніший джерело - риба з сімейства лососевих: форель, горбуша, кета, сьомга. Втім, інше риб`яче сімейство - оселедцевих - зовсім даремно зазвичай залишається поза цього списку. В оселедця і сардинах, наприклад, Омега-3 навіть більше, ніж в будь-якому лососеві. Щоб вжити денну норму Омега-3 досить з`їсти 100 (для чоловіків) або 150 грам (для жінок) такої риби.

 

Ще один багатий Омега-3 і доступніший продукт - насіння льону. У день досить спожити близько столової ложки подрібненого насіння. При цьому вони відмінно підійдуть як добавки до зелених салатів, каші або смузі.

 

Покрити денну норму вживання Омега-3 можна за допомогою олій – льняної та гірчичної. Ці олії варто зберігати в холодильнику і використовувати в комбінації з оливковою і соняшниковою олією для свіжих страв, які не будуть нагріватися. Адже під впливом високої температури жирні кислоти дуже швидко псуються, як і на відкритому повітрі, тож банку з олією потрібно обов`язково щільно закривати.