Сепаратист Едуард Коваленко «Джигурда» затриманий у Києві

15:05, 23.01.2021
Сепаратист Едуард Коваленко «Джигурда» затриманий у Києві

Сепаратист Едуард Коваленко любить зображати із себе мачо і називає «нащадком Рюриковичів».

Відомий сепаратист і провокатор з Херсонщини, якому закидають співпрацю з ФСБ, Едуард Коваленко під псевдонімом «Джигурда» затриманий оперативниками СБУ за спроби організувати штучні протести, зокрема, так званий «тарифний Майдан».

 

Як інформує Україна молода, затримання, судячи з усього, відбулося в Києві, адже у соцмережах Коваленко в останні дні постив події за власної участі саме зі столиці.

 

При цьому його останнє відео про «тарифний Майдан» у Києві, яке він поширював у Facebook, було стерто на каналі YouTube.

 

Пресцентр СБУ інформуючи про затримання агента спецслужб Росії і «МДБ ЛНР», який працював над дестабілізацією суспільно-політичної ситуації в Україні, не повідомляє прізвище сепаратиста.

 

Утім, низка видань Херсонщини зазначають, що йдеться саме сепаратиста з Генічеська Едуарда Коваленка «Джигурду».

 

 

«У межах розпочатого кримінального провадження оперативники спецслужби встановили, що у січні 2021 року через закритий канал зв’язку агент за грошову винагороду отримав від кураторів завдання сприяти поширенню штучно спровокованих масових протестів і, зокрема, так званого "тарифного Майдану". Метою була дискредитація органів державної влади та дестабілізація ситуації в країні. Для цього він вже організував низку протестних заходів», - повідомляє СБУ.

 

Спецслужба задокументувала, що за вказівкою ФСБ РФ фігурант, який очолював одну з проросійських партій, здійснював збір тенденційної інформації щодо кризових явищ в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово анексованим Кримом регіоні, а згодом – поширитись і по всій країні.    

 

За даними СБУ, ще в лютому 2020 року під час перебування у окупованому Сімферополі за завданням кураторів фігурант провів зустрічі з високопосадовцями "влади АРК", зокрема так званим головою "Республіки Крим" Сергієм Аксьоновим.

 

Російський агент також отримав доручення ініціювати збір підписів серед населення Херсонщини щодо відновлення водопостачання до АРК та розгорнути відповідну інформаційну кампанію. Крім цього, він мав популяризувати сепаратистські настрої та ідею автономізації окремих областей України.   

 

Натомість під час перебування у окупованому Луганську в травні 2020 року сепаратист  був завербований представником так званої "МДБ ЛНР" і отримав псевдонім "Джигурда", стверджують у Службі безпеки.

 

На оприлюдненому СБУ відео людина з голосом схожим на голос Коваленка розкаюється у скоєному і свідчить слідчим, що він мав виходити на політиків, працівників держструктур в Україні, працівників СБУ та інших, щоб знайти їхні корупційні зв’язки «для їх подальшого використання».

 

 

Наразі триває досудове слідство за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

 

Нагадаємо, що СБУ не вперше затримує Коваленка: у 2017 році він отримав п'ятирічний тюремний термін за зрив мобілізації. Але наприкінці 2019 року його обміняли на українських заручників. Влітку 2020 року «Джигурда» повернувся в Україну (!) і навіть збирався балотуватися на місцевих виборах, але його партія СПАС так нікого і не висунула.

 

 

Як повідомляла «УМ», Коваленко, якого підлеглі називали «світловолосим бабієм»,  має доволі тривалу кар’єру політичного провокатора: ще у 2000-х, як лідер УНА (Українська національна асамблея) він організовував мітинги «на підтримку» кандидата в президенти Віктора Ющенка, а його підлеглі «зігували» за опонента влади. Така телекартинка давала можливість російській пропаганді закидати Ющенку і його оточенню підтримку нацизму.

 

Детальніше читайте у матеріалі «УМ» тих часів: «Доля провокатора».