«Гуц and Roll»: НАОНІ презентує нову оригінальну програму

11:19, 22.01.2021
«Гуц and Roll»: НАОНІ презентує нову оригінальну програму

Це динамічна і запальна музика, в назві «Гуц and Roll» поєднується гуцульський дух, бажання пританцьовувати, тобто гуцати.

Доки триває вимушене відлучення артистів від публіки, перші продовжують працювати над новими програмами, щоб після закінчення карантину було чим здивувати і потішити слухачів.

 

От і Національний академічний оркестр народних інструментів під керівництвом народного артиста України Віктора Гуцала (НАОНІ) підготував новий творчий експеримент під назвою «Гуц and Roll», де поєдналися можливості різних інструментів – як українських народних, так і сучасних.

 

А доки з карантином ситуація лишається непередбачуваною, за підтримку Українського культурного фонду колектив зробив студійний запис і зйомку відеоверсії програми.

 

«Сучасна молодь виховується в основному на західноєвропейських та американських вокальних зразках, ми ж хотіли запропонувати виключно інструментальну музику підґрунтям якої є традиційний український мелос та ритміка. Але подати її через зрозумілі для молоді стилі, сучасне звучання.

 

Це динамічна, ритмічна, запальна музика, про що говорить назва «Гуц and Roll», в якій поєднується гуцульський дух, бажання пританцьовувати, тобто гуцати, та стиль життя, якому притаманна внутрішня свобода. Окрім того, нова програма – це можливість висловитися українським композиторам, популяризувати нашу музику, показати її розвиток», - говорить головний диригент та художній керівник НАОНІВіктор Гуцал.

 

Програма «Гуц and Roll» складається з авторських обробок таких відомих народних пісень, як «Верше мій, верше», «Ой у лузі червона калина», «Шум ліщини», та мелодій сучасних композиторів: Ігоря Поклада, Андрія Шустя, Юрія Шевченка, Івана Тараненка, Сергія Бедусенка та ін. Загалом в концертній програмі двадцять одна композиція, вісімнадцять з яких увійшли в альбом. А ще три, які доповнюють відео-версію програми, вже лунали в музичному фентезі-шоу «Володарі Стихій», яке два роки тому стало помітним явищем в культурному житті України.

 

У програмі також беруть участь відомі експериментатори у світі сучасної музики Ансамбль ударних інструментів ARS NOVA, гітарист Микита Рубченко (усі пам’ятають його рок-версію гумну «Ще не вмерла Україна»), віртуоз-сопілкар Олесь Журавчак (у проєкті задіяно з десяток етно-духових інструментів), Геннадій Бондар (акустична гітара) та керівник гурту Gypsy Lyre, в авторському репертуарі якого вдало поєднуються латиноамериканська та європейська музичні культури.

 

Найближчим часом аудіо-версія концерту «Гуц and Roll» буде доступна на онлайн сервісах для прослуховування музики. А побачити програму «вживу» і насолодитися стихією музики – щойно знімуть карантинні обмеження і буде змога підготувати концерт на гідному рівні. Музиканти за цим уже скучили. Глядачі також.

 

 

Про НАОНІ

 

Національний академічний оркестр народних інструментів України створено у 1969 році, а його перший концерт відбувся вже за рік на сцені Національної опери. За 52 роки музиканти виступили на тисячах різних сцен не лише в усіх куточках України, а і за її межами, взяли участь у багатьох фестивалях та конкурсах. На сьогодні НАОНІ — провідний мистецький колектив країни. П’ятикратний переможець  проекту «Битва оркестрів» в Україні та Молдові.

 

Основою концертних програм НАОНІ є народна інструментальна музика всіх регіонів України. Проте це лише частина репертуару, який доповнюють сучасні шедеври української музики, музика народів світу, твори української та світової класики, майстерно оркестровані світові хіти та саундтреки до кінофільмів. Важливо, що значна частина музики відібрана та аранжована, оброблена та навіть написана самим оркестрантами.

 

В творчому активі колективу:

 

  • 65 музикантів-віртуозів, відданих музиці та своїй справі
  • більше 50 найменувань традиційних та рідкісних народних інструментів
  • понад 2000 різножанрових творів українських та зарубіжних авторів
  • 7 ансамблевих груп духових та струнних інструментів
  • ансамбль «Троїсті музики» та камерний (класичний) оркестр

 

За останні роки НАОНІ став флагманом інновацій в українській музиці, поєднуючи традиційне звучання з сучасною динамікою, мелодикою і ритмами, співпрацюючи з музикантами та колективами, які спеціалізуються на різних музичних напрямках.

 

За минулі декілька років успішно втілені концертні програми з такими відомими українськими виконавцями, як ONUKA, Олег Скрипка, Руслана, Джамала, колективами «Друга ріка», Kozak System та іншими. Місія колективу в тому, щоб зберегти традиції, унікальність інструментарію, а звучання рідкісних традиційних інструментів подати в сучасній манері виконання для людей з різними музичними смаками та різних за віком.