Без обмежень: після 25 січня регіони самостійно визначатимуть карантинні заходи

22.01.2021
Без обмежень: після 25 січня регіони самостійно визначатимуть карантинні заходи

Виходити з локдауну українці будуть без вакцини.

Який день поспіль в Україні росте кількість нових випадків захворювань на COVID-19. За середу зафіксували майже 5,5 тисячі.

 

Водночас різко зросла добова кількість померлих — 212 людей, що є рекордом за попередні два тижні. За останнім опитуванням групи «Рейтинг», майже половина громадян — проти карантину.

 

Також меншає кількість тих, хто вважає його ефективним. А ще виходити з локдауну українці будуть без вакцини. За оптимістичними прогнозами влади, перші щеплення в Україні зроблять наступного місяця й лише людям із групи ризику. А безплатно отримати вакцину українці зможуть не раніше, ніж за пів року.

 

Попри це, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сподівається, що громадяни все ж матимуть дві дози вакцини за держкошт: «Сьогодні держава зацікавлена зробити щеплення безоплатно для всіх верств населення. Тому на перших етапах не потрібно розглядати можливість щеплення за власні кошти у приватних структурах, оскільки ми зацікавлені й маємо ресурс викуповувати всю вакцину, яка потраплятиме або матиме можливість потрапити на ринок України. Коли ми говоримо про потенційну можливість вакцинації за власний кошт, це ми говоримо як мінімум про друге півріччя 2021 року, але і то не факт».

 

Водночас влада має перейматися не лише пошуком вакцини, а й збільшенням довіри до неї в суспільстві, на чому неодноразово наголошувала Всесвітня організація охорони здоров’я.

 

За даними соціологічної групи «Рейтинг», лише третина населення готова вакцинуватися за свій кошт. За останні місяці суттєво впало бажання українців вакцинуватися безкоштовно. Половина громадян не робила б щеплення навіть якби їм все оплатила держава.

 

У Держстаті тим часом опублікували нову статистику смертності в Україні. Лише восени від коронавірусу померло понад 10 тисяч громадян.

 

Проте експерти вважають, що реальна кількість померлих від ковіду втричі більша. У листопаді зафіксували 35% надлишкової смертності у порівнянні з минулим роком.

 

І поки українська влада заявляє про сповільнення епідемії — у світі намагаються запобігти новій хвилі. Причиною називають більш заразний штам ковіду, який усе частіше з’являється у різних країнах. У Франції більшість нових випадків «корони» стосуються саме нового штаму.

 

Тим часом Канада через коронавірус iще на місяць продовжила заборону на в’їзд для іноземців — до 21 лютого.

 

За словами міністра громадської безпеки цієї країни, вони запровадили «одні з найсуворіших у світі обмежень на подорожі». Він додав, що таких заходів в уряді вжили задля захисту канадців від COVID-19. Водночас чиновник наголосив: попри обмеження, країна зберігатиме важливу торгівлю з міжнародними партнерами.

 

Нагадаємо, що з понеділка 25 січня в Україні закінчується локдаун, і влада заявила, що країна повернеться до адаптивних карантинних обмежень, коли кожен регіон самостійно вирішуватиме, які обмеження вводити.