Читай і досягай: стартувала всеукраїнська акція з промоції читання

18:48, 20.01.2021
Читай і досягай: стартувала всеукраїнська акція з промоції читання

Олекандр Ткаченко хоче, щоб читання стало модною звичкою.

Всеукраїнська акція #Читай_досягай, організована Українським інститутом книги та Міністерством культури та інформаційної політики стартувала у середу, 20 січня.

 

Акцію підтримали, окрім урядовців, ще й громадські та культурні діячі.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на організаторів та повідомлення причетних до промоції у соцмережах.

 

Як інформують у Мінкульті, в межах акції авторитетні українці поділяться книгами, які сформували їхню свідомість та вплинули на життя, а також розкажуть про книжки, які планують читати власним дітям у цьому році.

 

Акція #Читай_досягай покликана продемонструвати українцям взаємозв’язок між читанням та життєвими здобутками та заохотити читати більше книг, щоб досягати нових звершень.

 

Міністр культури Олександр Ткаченко написав у соцмережах, що чим частіше ми порушуємо тему читання, то більше людей зможуть знайти своїх авторів та свої книги.

 

«Книги мають фігурувати скрізь: на телебаченні, у ЗМІ, у соціальних мережах, у виступах авторитетних людей. Читання має стати модною звичкою, яку прагне підтримувати більшість населення, - переконаний пан Ткаченко. - Хочу, щоб 2021-й був роком активної популяризації культури читання. Читаймо разом і розповідаймо усім про свої враження!».

 

Один з учасників акції міністр закордонних справ Дмитро Кулеба додає, що книжки — це сходинки до успіху у житті.

 

«Та й просто-напросто читання гарної книжки дарує насолоду, розвиває уяву та розширює світогляд. Читайте, розвивайтеся, насолоджуйтеся гарними книжками», - закликає дипломат.

 

Директор Українського інституту книги Олександра Коваль додає:

 

«Книги допомагають прийняти правильне рішення у ситуації складного вибору. Для мене, наприклад, однією з таких книжок була “Людина в пошуках сенсу” Віктора Франкла, зокрема, слова “Справи кепські. Але вони погіршуватимуться й далі, якщо ми не зробимо все, що в наших силах, аби їх покращити”. Це стало поштовхом до того, щоби діяти: спершу разом з Форумом видавців, далі в Українському інституті книги. В інституті ми працюємо над розвитком книжкової сфери та промотуємо читання на загальнонаціональному рівні».

 

В межах акції добірки книг від успішних людей України будуть зібрані під одним хештегом у фейсбуці #Читай_досягай. Тож кожен українець зможе обрати книгу, яка припаде до душі та буде додана до особистого «списку бажань-2021».

 

Секрет успіху закодовано у читанні, тож організатори акції закликають наслідувати їхній приклад, ділитися своїми добірками книг для вдосконалення з використанням хештега #Читай_досягай та читати книги!

 

Урядовці вважають, що читання – не просто корисна звичка, це – шлях до здобутків. Воно позитивно впливає на розвиток мислення, мовлення, уяви, креативності, емоційного інтелекту та вміння адаптуватися до навчання у школі у дітей та підлітків. Читання розвиває soft skills у дорослих та дітей.

 

Наприклад, Білл Гейтс читає близько 50 книг щороку. Коли в Ілона Маска запитали, як він навчився будувати ракети, він відповів: "Я читав книги". Опра Вінфрі започаткувала книжковий клуб, у якому щомісяця обговорює одну з улюблених книг.

 

За даними Українського інституту книги за 2020 рік, серед українців лише 8% читають щоденно, 38% – читають раз на місяць, а 19% населення – нерегулярні читачі. Показники залишаються низькими, на рівні 2018 року. Хоча при цьому 90% українців вважають, що читання сприяє саморозвитку.

 

Як повідомляла УМ, 15-річна активістка, учасниця і переможниця  багатьох літературних конкурсів Аліна Шевченко з міста Олександрія намагається самотужки врятувати районну бібліотеку імені Дмитра Чижевського від ліквідації.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Телеведучий Олег Панюта: Вимагайте від чиновників не чіпати бібліотеки

 

Журналістка за освітою, письменниця Тетяна Череп-Пероганич вважає, що людям потрібне спілкування в бібліотеках, тому також приєдналася до зорганізованої «Україною молодою» підтримки відомими людьми і лідерами думок існування закладів культури, над якими нависла реальна загроза ліквідації.

 

Ексміністр культури Ігор Ліховий нагадує, що за часів президенства Віктора Ющенка, за кошти держбюджету було закуплено для бібліотек книг вітчизняних видавців на рекордну суму — еквівалентну п'яти мільйонам доларів.