До 150-річчя Лесі Українки: Нацбанк випустив срібну пам’ятну монету

20:37, 19.01.2021
До 150-річчя Лесі Українки: Нацбанк випустив срібну пам’ятну монету

Монету з серії “Духовні скарби України” присвячено Лесі Українці.

Пам’ятна срібна монета «До 150-річчя від дня народження Лесі Українки» вводиться в обіг Національним банком України з 21 січня 2021 року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба Нацбанку.

 

Монету з серії “Духовні скарби України” присвячено українській поетесі, драматургу, перекладачці, літературному критику і громадській діячці – Лесі Українці (Ларисі Петрівні Косач).

 

«Леся Українка – одна з найвидатніших українських митців слова. Багатогранний талант письменниці виявився в найрізноманітніших жанрах – ліриці, епосі, драмі, прозі, публіцистиці. Її творчість сповнена глибоких патріотичних почуттів до України», - наголосили у НБУ.

 

Номінал монети – 20 грн. Маса дорогоцінного металу – 62,2 г, категорія якості карбування – пруф. Тираж – 2500 шт.

 

На аверсі монети розміщено: угорі напис УКРАЇНА, праворуч від якого малий Державний Герб України; та композицію, що символізує яскравий, емоційний, багатий світ поезії Лесі Українки: ліворуч на дзеркальному тлі – стилізовані під свічі образи чоловіка та жінки; праворуч – ключ журавлів, над яким номінал та рік карбування монети.

 

На реверсі монети на тлі стилізованих гілок із листям зображено портрет Лесі Українки; ліворуч – роки життя 1871/1913; написи: ЛЕСЯ/ УКРАЇНКА (під портретом), Л. КОСАЧ-КВІТКА.

 

 

Пам’ятні монети Національного банку мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами. Тому ціна таких монет зазвичай вища за їх номінальну вартість.

 

Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку України.

 

Як повідомляла «УМ», письменниця, майстриня народної творчості і журналістка, а також авторка бренду «Креативна книга» Олена Медведева вишила власноруч книгу «Лісова пісня» до 150-річчя Лесі Українки.