Кернес присягу мера не складав: прокуратура Харківщини відкрила провадження

13:06, 16.01.2021
Кернес присягу мера не складав: прокуратура Харківщини відкрила провадження

Голова Харківської ТВК Ольга Мозгова 9 грудня оголосила Кернеса мером в порушення закону.

Голова Харківської ТВК Ольга Мозгова стала фігуранткою кримінального провадження, яке відкрили слідчі Харківської обласної прокуратури за фактом оголошення обраним мером міста Геннадія Кернеса без повторного складення ним присяги.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує депутат Харківської міської ради від партії "Слуга народу" Аліна Мустафаєва в Facebook.

 

"Харківська обласна прокуратура за моїм зверненням порушила справу проти голови Харківської ТВК Ольги Мозгової. Саме вона оголосила, що обраний міським головою Геннадій Кернес не повинен повторно складати присягу", - зазначає депутатка.

 

Аліна Мустафаєва також оприлюднила відповідь прокуратури на її звернення, в якому зазначається, що провадження відкрито 11 січня за ч. 1 статті 367 Кримінального кодексу України (Службова недбалість).

Провадження розслідує ГУ НП в Харківській області.

 

Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 

Нагадаємо, що мер Харкова Геннадій Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня 2020 року. У нього було підтверджено COVID-19 і двостороннє запалення легень: в ніч на 17 вересня його перевезли літаком із Харкова до Берліна на лікування в клініку "Шаріте".

 

За даними ЦВК, Кернес виграв вибори 25 жовтня. Вже 8 листопада його офіційно зареєстрували Харківським міським головою, оскільки він подав електронну заяву.

 

9 грудня Кернесу надали повноваження харківського міського голови, хоча він не був присутнім на першій сесії Харківської міськради нового скликання. Голова Харківської міської територіальної виборчої комісії Ольга Мозгова, яка відкривала першу сесію міськради, сказала, що голова зобов'язаний приймати присягу особисто, лише якщо він обирається на цю посаду вперше.

 

А 17 грудня стало відомо, що Кернес помер.