НАТО реагує на розширення військової присутності Росії у світі – Столтенберг

12:57, 15.01.2021
НАТО реагує на розширення військової присутності Росії у світі – Столтенберг

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу. (Фото НАТО)

Північноатлантичний Альянс уважно відслідковує і має «велике занепокоєння» через  масштабне нарощування військової присутності Росії в різних частинах світу.

 

Як повідомляє Україна молода, про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу за підсумками зустрічі з президентом Мавританії.

 

«НАТО дуже уважно відслідковує тенденцію на нарощування російської присутності, не лише в Лівії, але в інших частинах Африки та на Близькому Сході, у Сирії і в регіоні Чорного моря у Криму, а також в Балтійському регіоні та у Високих широтах Півночі. Тож реальністю є, що ми бачимо військові нарощування Росії (в усьому цьому регіоні – ред.). Це те, що викликає глибоке занепокоєння», - цитує пана Столтенберга сайт НАТО.

 

Генсек Північноатлантичного Альянсу зауважив, що у відповідь на військові приготування Росії НАТО підвищило готовність сил, почало більше інвестувати у розвиток спроможностей та адаптуватися до необхідності мати справу з більш загрозливою Росією, яка вкладає великі ресурси у військове спорядження та збільшує військову присутність вздовж кордонів Альянсу, включаючи регіон Північної Африки та Лівію.

 

«Якщо говорити конкретно про Лівію, ми бачили там присутність бойових літаків, найманців, фінансову підтримку з боку Росії та застаріле російське озброєння. Для НАТО це лише підкреслює важливість підтримки зусиль під егідою ООН з пошуку політичного рішення шляхом переговорів. Ми вітаємо прогрес, який ми вже бачили, ми вітаємо припинення вогню, і продовжуємо рішуче підтримувати зусилля ООН та Берлінський процес», - додав пан Столтенберг.

 

На зустрічі з президентом Мавританії генсек НАТО наголосив, що фахівці Альянсу стежать за ситуацією та мають намір рішуче протидіяти у разі небезпеки. 

 

Зауважимо, що в аналітичній доповіді «НАТО 2030», яка була оприлюднена у грудні 2020 року, Росія визначається як джерело найглибшого геополітичного виклику для усього Альянсу. Ця країна продовжує агресію проти України та у Грузії, нарощує військову присутність у високих широтах Півночі та у Північній Атлантиці, а також військово-повітряні та військово-морські спроможності у Баренцевому морі, на Балтиці, у Чорному та Середземному морях.

 

Стосовно Росії НАТО проводить двоєдину політику: з одного боку – стримування та оборони, а з іншого, - підтримує відкритими канали зв’язку для уникнення непорозумінь або нещасних випадків.