Росія контролювала Крим ще до незаконної анексії – Європейський суд з прав людини

13:43, 14.01.2021
Росія контролювала Крим ще до незаконної анексії – Європейський суд з прав людини

Головні пункти доступу до Криму по землі, по воді та по повітрю були заблоковані російськими військовими у лютому 2014 року.

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі відзначає, що Росія здійснювала "фактичний контроль" на території Криму з 27 лютого 2014 року, тобто ще до здійснення незаконної анексії півострова.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у рішенні суду, ухваленому в четвер.

 

До такого висновку ЄСПЛ дійшов, розглядаючи питання про прийнятність української скарги, адже Україна звинувачує Росію у порушеннях, які відбулися наприкінці лютого та на початку березня 2014 року, тобто до здійснення Росією незаконної анексії Криму.

 

Україна стверджує, що остаточно втратила контроль над Кримом від 27 лютого 2014 року – після захоплення Верховної ради Криму російськими військами.

 

"В ніч на 27 лютого легітимна цивільна влада в Криму була усунута силою і заміщена агентами РФ. Російські війська та парамілітарні організації перешкоджали українським військовим залишити їхнє розташування та не давали перекинути до Криму українських військових з материка. Головні пункти доступу до Криму по землі, по воді та по повітрю були заблоковані російськими військовими та парамілітарними силами", - йдеться у поданні України до ЄСПЛ.

 

Суд повністю погодився з українськими аргументами.

 

Як повідомляла "УМ", Європейський суд з прав людини визнав прийнятною скаргу офіційного Києва у рамках справи «Україна проти Російської Федерації» щодо порушень прав людини в анексованому Криму та перейшов до розгляду справи по суті у Страсбурзі в четвер, 14 січня.

 

Днями стало відомо, що колаборант, підозрюваний у державній зраді, а нині заступник Тихоокеанського флоту Росії Денис Березовський підозрюється українськими слідчими ще й у «підбурюванні до державної зради».