Трамп став першим президентом США, якому двічі оголошували імпічмент

00:23, 14.01.2021
Трамп став першим президентом США, якому двічі оголошували імпічмент

"Кульгава качка" Дональд Трамп піде з посади президента США вже за тиждень.

Палата представників США вдруге оголосила імпічмент ще чинному президенту США Дональду Трампу, звинувативши його у підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня.

 

Як повідомляє Україна молода с посиланням на ЗМІ США в ніч з середи на четвер.

 

При цьому, кількість голосів, зарахованих за імпічмент, достроково перевищила 218 голосів, достатніх для ухвалення рішення. І хоча було достатньо голосів конгресменів-демократів, однак імпічмент підтримали також 10 однопартійців Трампа, представників Республіканської партії.

 

Палата обговорювала одну статтю про імпічмент, за якою Трампа офіційно звинувачували у підбурюванні до повстання.

 

"Ми знаємо, що президент Сполучених Штатів підбурював до цього повстання, до цього збройного повстання проти нашої країни. Він повинен піти. Він є явною і реальною небезпекою для нації, яку ми всі любимо", - заявила спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі.

 

Отже Дональд Трамп став першим президентом в історії США, якому Палата представників оголосила імпічмент двічі. Щоб відсторонити Трампа від посади, потрібне рішення Сенату та більшість у дві третини голосів.

 

Заважимо, що другий імпічмент швидше формальність, адже процедуру неможливо завершити у визначені законодавством терміни, оскільки вже за тиждень відбудеться інавгурація новообраного президента США Джо Байдена.

 

Вперше Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа в грудні 2019 року, звинувативши його у зловживанні владою та перешкоджанні Конгресу через скандал із тиском на українську владу. Очолюваний республіканцями Сенат у лютому 2020 року виправдав Трампа і він зберіг посаду.

 

Нині ж демократи взялись розглядати резолюцію про імпічмент після того, як віце-президент Майк Пенс відхилив прохання застосувати 25-ту поправку до Конституції США щодо усунення Трампа.

 

Як повідомляла УМ, 6 січня Конгрес мав оголосити офіційні результати американських виборів президента. Однак розлючені прихильники Дональда Трампа прийшли під будівлю Капітолію та почали прориватися всередину.

 

Протестувальники ламали огорожу та вступали у бійку із силовиками. 

 

Міністерство юстиції США повідомило, що до судів вже надійшли 50 справ щодо учасників заворушень у Вашингтоні.

 

11 січня демократи у Палаті представників США представили проєкт резолюції про імпічмент Трампа через "підбурювання до заколоту".