Справи «Хізб ут-Тахрір»: окупанти винесли вироки трьом кримським татарам

11:59, 12.01.2021
Справи «Хізб ут-Тахрір»: окупанти винесли вироки трьом кримським татарам

Кримським татарам приписують нібито терроризм.

Суд у Ростові-на-Дону 12 січня незаконно засудив трьох кримських татар до ув'язнення на довгі терміни. Усім приписують нібито терроризм.

 

Кримських татар звинувачували в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", повідомила омбудсменка Людмила Денісова у фейсбуці.

 

Енвер Омеров отримав 18 років ув'язнення, Різа Омеров – 13 років, Айдер Джаппаров – 16 років з відбуванням покарання у колонії суворого режиму.

 

Денісова засудила дії окупантів та наголосила, що усі кремлівські політв'язні потребують особливої підтримки українців.

 

"Засуджую ухвалене незаконне рішення стосовно наших співгромадян країною-агресором, яка своїми ганебними діями продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори та норми міжнародного права", - наголосила омбудсменка.

 

Зауважимо, ввечері 11 січня підтримати чоловіків у Ростов-На-Дону поїхали близько 120 кримських татар. Однак силовики затримали їх на мосту та протримали на морозі 9 годин.

 

У червні 2019 року окупанти затримали 3 жителів Білогірського району Криму: Омерових та Джапарова.

 

Їх звинуватили в участі в організації "Хізб ут-Тахрір". Це ісламська політична партія, яку Росія визнала терористичною. Втім, у низці країн вона діє без обмежень.

 

Загалом у причетності до організації звинувачують 25 кримськотатарських активістів..

 

Матеріали "справи" містять записи, на яких кримські татари нібито вели дискусії на релігійні та політичні теми.

 

Як повідомляла УМ, на території Російської Федерації діяльність міжнародної ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір» потрапила під заборону, хоча на території США, а також країн Європи їхня діяльність є легальною.

 
 
А ось для російських силовиків заборона на дію мирного зібрання громадян стала додатковою можливістю заарештовувати невгодних та кидати їх до тюремних катівень. 

 

  •