Перший космонавт України: На Байковому кладовищі відкрили пам’ятник Леоніду Каденюку, фото

00:18, 06.12.2020
Перший космонавт України: На Байковому кладовищі відкрили пам’ятник Леоніду Каденюку, фото

Пам'ятник Леоніду Каденюку на Байковому кладовищі.

Монумент легендарному космонавту, Герою України Леоніду Каденюку відкрили на Байковому кладовищі у Києві в суботу.

 

Відкриття приурочили до 23-ї річниці повернення першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка з космосу на Землю на шатлі «Колумбія», яке відбулося саме 5 грудня.

 

Як інформує Україна молода, на церемонії був присутній президент України Володимир Зеленський.

 

 

Як зазначають в Офісі президента, ескіз монумента обрала родина космонавта. Тоді як Володимир Зеленський ініціював пришвидшення створення пам'ятника першому українському космонавту, який пішов із життя в січні 2018 року.

 

Оскільки на проведення робіт за державний кошт через бюрократичні процедури могли піти роки, було відкрито благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі.

 

 

«Леонід Каденюк багато зробив для України, і Україна повинна хоч щось зробити для нього. Я вважаю, що ми дуже вчасно все зробили, адже 28 січня Леоніду Каденюку виповнилося б 70 років, і людям буде куди прийти та вшанувати його пам’ять», – заявив президент.

 

Глава держави також нагадав, що з часів польоту Леоніда Каденюка в космос Україна не мала таких великих проривів у аерокосмічній галузі.

 

«Україна повинна робити все, щоб відновити цю галузь. А без таких людей, як Каденюк, це неможливо. І вони не можуть з'явитися просто так – потрібно вшановувати історію. Це обов'язок держави», – сказав Зеленський.

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Леонід Каденюк був уродженцем Чернівецької області – він народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці на Буковині в родині вчителів. У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

 

Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження. З 19 листопада до 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні досліди, що були пов’язані з рослинами.

 

Він став першим і наразі єдиним космонавтом незалежної України. Каденюк помер 31 січня 2018 року у віці 67 років.