Мер, який ніби є: міськрада Харкова вирішила працювати без Кернеса

04.12.2020
Мер, який ніби є: міськрада Харкова вирішила працювати без Кернеса

Відсутність Геннадія Адольфовича, який із 2010-го — незмінний мер Харкова, продовжує обростати чутками, відколи Кернеса ще 17 вересня доставили в німецьку клініку Шаріте. (Фото з сайта glavred.info.)

Ще якийсь тиждень тому чиновники харківської мерії запевняли, що перша сесія новообраної міськради пройде 20 грудня, і на ній, згідно з законом, персонально головуватиме переможець останніх виборів Геннадій Кернес.

 

Щоб не порушувати процедуру через затяжну хворобу обраного мера, про всяк випадок, додатково, називалася дата у січні наступного року.

 

І ось чергова новина — депутати зберуться вже наступної середи. Причому без міського голови, який і далі продовжуватиме лікування у німецькій клініці «Шаріте».


Як таке можливо, з’ясувалося днями. Виявляється, аби виправдати відверте ігнорування закону, міськрада попереднього скликання переважною більшістю голосів затвердила зміни до регламенту, що дозволяють провести першу сесію без пана Кернеса.

 

Тепер для цього достатньо обрати головуючого, який вестиме засідання до того часу, поки буде обрано секретаря міськради. Кандидатуру на останню посаду, згідно з законодав­ством, може вносити лише мер.

 

Але оскільки з його приїздом виникли проблеми, то депутати вирішили замість секретаря призначити президію із 3-5 осіб. Якраз вони й проводитимуть далі сесії, допоки все не владнається остаточно.

 

При цьому в мерії і далі запевняють, що проголосовані зміни жодним чином не стосуються здоров’я пана Кернеса і що він уже готовий повернутися до Харкова.


Маніпуляції з процедурою вже розкритикували незалежні юристи, назвавши їх порушенням законодавства і правовим нонсенсом.

 

А екскандидат у мери Ігор Черняк заявив: «Такий механізм можливий лише у тому випадку, якщо міського голову не зареєстровано, а не тоді, коли мер ніби є, але фактично його немає. Так працюють місцеві ради. Тож зараз подібні правки не що інше, як порушення закону».

 

У свою чергу, чинний секретар міськради Олесандр Новак запевнив, що порядок проведення сесії визначає регламент, який приймають депутати, тому все нібито законно.


Не виключено, що цей конфлікт далі розглядатимуть у суді, хоча з подачею позову опоненти команди Кернеса не поспішають. «Сесія буде проведена швидше, ніж питання може бути оскаржене у судовому порядку, — прокоментував ситуацію юрист Роман Чумак. — Вочевидь, уже будуть оскаржуватися повноваження так званого головуючого за фактом».


Як «УМ» уже повідомляла, втретє за Геннадія Кернеса на місцевих виборах проголосувало трохи більше 60 відсотків виборців, тому він переміг уже в першому турі.

 

Водночас однойменний блок міського голови завершив перегони з рекордно низьким результатом — трохи більше 38 відсотків. Це говорить про те, що монобільшості пана Кернеса у міськраді вже не буде. Конкуренцію його команді складатимуть депутати від ОПЗЖ (20,96%), «Європейської Солідарності» (8,99%), «Слуги народу (8,76%), «Партії Шарія» (6,55%) та «Блоку Світличної» (6,14%).