Аудитори пропонують ліквідувати Миколаївський морський порт

13:18, 02.12.2020
Аудитори пропонують ліквідувати Миколаївський морський порт

Державна аудиторська служба за результатами проведеної перевірки рекомендує владі ліквідувати Миколаївський морський торговельний порт через його неефективність. 

 

Як інформує УМ, про це повідомили в прес-службі Держаудитслужби.


У повідомленні наголошується, що фахівці служби провели фінансовий аудит порту за період з березня 2018 до березня 2020 року.
 

Зокрема, рекомендується вилучити ДП "Миколаївський морський торговельний порт" з переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, як таке, що не відповідає критеріям стратегічно важливого об'єкта.
 

"Рекомендується доручити ДП Адміністрація морських портів України" виключити ДП "ММТП" з Реєстру морських портів України. Крім того, запропоновано розглянути питання доцільності подальшого існування держпідприємства як самостійного суб'єкта господарювання та його ліквідації, визначивши правонаступником всіх прав і обов'язків, державного майна та інших активів ДП ​​"АМПУ" в особі адміністрації Миколаївського морського порту", - йдеться в повідомленні.
 

У звіті наголошується, що порт передав свої виробничі кошти в оренду приватним операторам до кінця 2029-2030 років без права розірвання договору в односторонньому порядку.
 

"При цьому сам Миколаївський порт не перевіряє стан переданого в оренду державного майна", - відзначають експерти.
 

Також повідомляється, що штат порту складається з адміністративно-управлінського та обслуговуючого персоналу з зарплатою в три рази вищою середньої в галузі. Доходи формують пасивні надходження за оренду, але борги перед кредиторами за два роки зросли в 3,5 раза і досягли 44,13 млн грн. На цьому тлі знос основних засобів підприємства наближається до 100%.
 

"Прибуток ДП "ММТП" є неприпустимо низьким, беручи до уваги виробничі потужності, надані йому державою", - йдеться в звіті аудиторів.
 

Раніше Кабінет міністрів затведив перелік з 103 пріоритетних інвестпроектів до 2023 року. Серед них проект з виробництва апаратів штучного дихання (ШВЛ), два сміттєспалювальні заводи і ракетно-космічний комплекс повітряного старту.